Nationale actiedag tegen TTIP en CETA: van Terneuzen tot Stadskanaal

24.05.2016

Zaterdag 28 mei komen in het hele land mensen op de been om actie te voeren tegen TTIP en CETA, de omstreden vrijhandelsverdragen van de Europese Unie met de Verenigde Staten en Canada. Zo wordt TTIP feestelijk ten grave gedragen in Amsterdam, wordt in de internationale rechtsstad Den Haag de eerste TTIP-zaak van een multinational tegen de staat uitgebeeld, organiseren Wageningers een festival voor de lokale economie en kunnen marktgangers in Terneuzen hun heil zoeken in een TTIP-vrije zone.

De nationale actiedag s een initiatief van Milieudefensie, en is een evenement van en voor iedereen. De organisatie is in handen van milieu- en klimaatactivisten, ondernemers, studenten, vakbondsleden, kunstenaars en lokale politici. Er zijn acties in meer dan twintig steden.

Krachtig verzet

“Dit laat de kracht zien van het verzet tegen deze fossiele verdragen.TTIP en CETA zijn een bedreiging voor ons milieu, onze landbouw en de hoognodige overstap naar een fossielvrije economie”, zegt Geert Ritsema, campagneleider van Milieudefensie. “Mensen pikken het niet langer dat de democratie wordt omzeild. Al meer dan 150.000 mensen hebben getekend voor een referendum over TTIP als het verdrag er inderdaad komt.”

Tweede Kamer buiten spel

CETA is het al uitonderhandelde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada, waarover de Europese Commissie binnenkort een besluit neemt.CETA zet ook de achterdeur open voor miljardenclaims tegen de Nederlandse staat van multinationals uit de Verenigde Staten met een vestiging in Canada. De Europese Commissie dreigt de Tweede Kamer buiten spel te zetten. TTIP is het beoogde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met de Verenigde Staten, waarover al sinds 2013 wordt onderhandeld.

Een beter milieu eindigt bij TTIP én CETA

CETA én TTIP geven multinationals meer rechten om door te gaan met fossiele industrie in tijden dat juist de overheid actie moet ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan. De CETA-onderhandelingen hebben de grenzen al opengezet voor de export van teerzandolie uit Canada naar de Europese Unie. Als de EU-onderhandelaren over het TTIP-verdrag hun zin krijgen, is de volgende stap export van Amerikaans schaliegas, dat met tankers naar de Europese Unie wordt vervoerd.

Democratie in de uitverkoop

TTIP en CETA zetten de democratische beleidsvrijheid van gemeenten en de nationale overheid in de uitverkoop. De controversiële verdragen bieden multinationals de mogelijkheid om in een speciaal voor hen opgericht tribunaal de overheid aan te klagen als deze bijvoorbeeld besluit reclame voor ongezond voedsel voor kinderen te verbieden, zoals zaterdag in Den Haag tijdens de nationale actiedag op theatrale wijze zal worden uitgebeeld. 

Een overzicht van alle acties 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.