4 June 2020

Nederlandse wapenexport in 2014 op recordhoogte: ruim 2 miljard euro

De Nederlandse wapenexport in 2014 was 43% hoger dan het vorige record uit 2009, dat 1,4 miljard euro bedroeg. Ruim 18% van deze wapenexport ging naar het door chaos en geweld geteisterde Midden-Oosten en Noord Afrika. De waarde van de afgegeven uitvoervergunningen voor het Midden-Oosten en Noord Afrika bedroeg bijna 380 miljoen euro. Zes van de landen waaraan Nederland in 2014 wapens leverde zijn betrokken bij de oorlog in Jemen.

Stop Wapenhandel publiceerde hierover twee onderzoeken:Topjaar 2014, analyse Nederlandse wapenexport en Dutch arms trade with coalition forces in the Yemen war. Naar aanleiding van het rapport over Jemen is in de Tweede Kamer een motie aangenomen, die de regering oproept om onderzoek te doen naar Nederlandse wapens in deze oorlog.

Belastingconstructies

Zeven van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld hebben een belastingconstructie in Nederland, om zo min mogelijk te hoeven betalen. Meer dan de helft van de 100 grootste wapenbedrijven heeft een holding of vestiging in Nederland. Dat betekent dat van elke twee dollar die wereldwijd wordt verdient met wapenproductie, er een via een financiële constructie in Nederland loopt. “Belastingontwijking door wapenbedrijven is dubbel cynisch” zegt de schrijver van het rapport, Martin Broek. “Wapenbedrijven worden zelf grotendeels betaald uit belasting: de grote wapenbedrijven verkopen het merendeel van hun producten aan nationale staten. Bovendien wordt ook veel militaire onderzoek door overheden gesubsidieerd, of uitgevoerd in samenwerking met een publiek gefinancierde universiteit en/of onderzoeksinstituut.”

Het rapport is te lezen op de website van Stop wapenhandel. : Tax evasion and weapon production: Letterbox arms companies in the Netherlands. In januari verschijnt een Nederlandse samenvatting.

Steun Stop Wapenhandel

Bovenstaande informatie is afkomstig van de onderzoeks- en actiegroep Stop Wapenhandel (voorheen Campagne tegen wapenhandel) die al jaren met heel weinig middelen uiterst nuttig werk doet. Op dit moment lopen hun inkomsten nog verder terug: door bezuinigingen bij fondsen moeten ze volgend jaar werken zonder de subsidie waaruit ze tot nu toe veel onderzoeken betaalden. Ze hebben uw steun hard nodig om dit werk te kunnen blijven doen. Help mee met een gift op rekening NL11 TRIO 0390 407 380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam. Of doneer online

Lees wat Stop Wapenhandel de afgelopen 2 jaar gedaan en bereikt heeft in het jaarverslag.

Wapenhandel en klimaatverandering

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs publiceerde het Transnational Institute het boek The Secure and the Dispossessed: How the military and the corporations are shaping a climate-changed world. Stop Wapenhandel schreef voor dit boek een hoofdstuk over hoe de wapenindustrie inspeelt en profiteert van klimaatverandering. Zie ook het artikel dat werd gepubliceerd op Joop.nl: Waarom op de klimaattop niet over Defensie wordt gesproken.

 

 

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren