25 September 2020

Nee tegen een wettelijk verbod van de boerka

In Frankrijk heeft een parlementaire commissie voorgesteld om een boerkaverbod in te voeren. Dit voorstel heeft ook binnen Frans links - traditioneel zeer seculier - tot hevige discussie geleid. We plaatsen hier een reactie van Josette Trat, lid van de Nouveau Parti Anticapitaliste en voormalig redactrice van de Cahiers du Feminisme.

De voorstanders van een wettelijk verbod van de boerka willen, net zoals in de huidige campagne rond de 'nationale identiteit', voorstanders van de 'laïcité' (scheiding van Kerk en Staat), feministen en echte racisten in een oppervlakkige eensgezindheid verenigen. Op de vooravond van de komende (regionale) verkiezingen is het hun bedoeling tot een brede eensgezindheid te komen. André Gérin, parlementslid van de Bouches-du-Rhône namens de Communistische Partij, nam het initiatief voor deze campagne en hij kreeg onmiddellijk de steun van rechts. Is de zaak zo dringend? Brengen enkele honderden vrouwen, van kop tot teen verborgen onder hun kleding, werkelijk de Republiek in gevaar?
Men kan geschokt zijn en in opstand komen wanneer men deze zwarte silhouetten ontmoet. Men kan ervan overtuigd zijn (en dat zijn we) dat de boerka een aantasting betekent van de menselijke waardigheid, van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en dat we dit verschijnsel niet moeten banaliseren. Maar dit verschijnsel kan zeker niet doeltreffend bestreden worden door een onbruikbare wet die de vrijheid aantast. Zal men die vrouwen die de boerka dragen verbieden zich op straat te begeven met het gevaar dat ze in hun woning worden opgesloten? Dat zou een verbod zijn waardoor de willekeur en de politie aanwezigheid in het dagelijks leven nog verder worden versterkt.

Een dergelijke wet zou bovendien martelaars maken van deze vrouwen en nieuwe navolgsters aanmoedigen. Het zou bovendien de stigmatisering van islamitische vrouwen als groep nog verscherpen door het op een hoop gooien van islam en fundamentalisme. Mogelijke terroristen worden hierdoor versterkt.
Door een nieuwe wet te bekokstoven verdedigt Sarkozy in ieder geval geval niet de vrouwen van wie hij elke dag de rechten ontkent door zijn afbraak van de openbare diensten, het verstikken van de verenigingen die vechten voor de vrouwenrechten en door de opkomst van onzeker werk. Ook de scheiding tussen Kerk en Staat wordt niet door hem verdedigd, hij valt het staatsonderwijs aan ten voordele van de privéscholen, van het lager onderwijs tot het hoger onderwijs. De regering wil met deze wet een afleidingsmanoeuvre creëren ten opzichte van echte problemen als werkgelegenheid, het recht op wonen, de gezondheidszorg, het openbaar vervoer enzovoorts.

Daarom moet links hoe dan ook weigeren zich te mengen in deze campagne en ook weigeren om het even welke resolutie te steunen die zou kunnen laten vermoeden dat links dezelfde waarden ondersteunt als deze regering.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren