12 August 2020

Nicaragua: politieke gevangene doodgeschoten in gevangenis

Gistermiddag is een van de politieke gevangenen van Nicaragua omgekomen bij een schietpartij in de gevangenis. Eddy Montes, 57 jaar oud, was een Amerikaans en Nicaraguaans staatsburger, een advocaat en een verdediger van de mensenrechten. Hij werd in oktober 2018 zonder arrestatiebevel illegaal vastgezet zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. 56 dagen na zijn arrestatie werd hij beschuldigd van terrorisme, zware overvallen, en andere misdaden zoals vele andere politieke gevangenen in Nicaragua.

De omstandigheden van zijn dood blijven voor zijn familie onduidelijk. De regering gaf een verklaring uit waarin stond dat de bewaker uit zelfverdediging handelde, toen  Eddy Montes probeerde een pistool van een bewaker af te pakken. Het blijft onduidelijk of andere politieke gevangenen gewond zijn geraakt of geslagen tijdens de onrust van gisteren. Deze gebeurtenis heeft veel onrust veroorzaakt onder de families van politieke gevangenen. Dit is een duidelijke schending van de fundamentele mensenrechten en het toont aan dat de regering er niet in slaagt de veiligheid van de gevangenen te beschermen en de vereiste medische zorg te bieden.

Wij vragen uw steun om (1) deze zaak publiekelijk te veroordelen en een onderzoek te eisen, (2) de Nicaraguaanse regering te vragen om informatie te verstrekken over de omstandigheden van andere politieke gevangenen en (3) de Nicaraguaanse regering te vragen om alle politieke gevangenen vrij te laten, zoals overeengekomen in de onderhandelingen.

Hier vindt u meer informatie over zijn zaak: In het Engels en in het Spaans.

Zondag is er op de Dam in Amsterdam een demonstratie. Zie oproep hieronder.

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren