Oekraïne: we moeten praten over Volodymyr Zelensky

De internationale solidariteitsbeweging met Oekraïne moet samen met links in Oekraïne een gesprek aangaan over Volodymyr Zelensky.

We zijn ons terdege bewust van onze politieke en klasseverschillen met Zelensky. Die zijn door de internationale solidariteitsbeweging over het hoofd gezien of terzijde geschoven, of althans onbelicht gelaten, in het belang van de ondersteuning van de defensieve oorlogsinspanning van de Oekraïense natie. Deze inspanning wordt algemeen beschouwd als uitstekend geleid door Zelensky. Het doet me denken aan de manier waarop een verenigd links retorisch Ho Chi Minh steunde tijdens de Vietnamoorlog, zonder dat links al te veel ophef maakte over sommige van zijn hoogst verwerpelijke acties. Vandaar dat Zelensky's neoliberalisme, zijn geslijm met het Westen, zijn anti-arbeiderswetgeving, zijn kennelijke tolerantie voor sommige uitingen van extreem-rechts in Oekraïne, zijn nieuwe concessie aan projectontwikkelaars, enzovoort niet ter discussie worden gesteld, behalve om solidariteit te betuigen met onze socialistische en vakbondskameraden in Oekraïne, die met name tegen de anti-arbeiderswetten vechten.

Er is echter één gebied waarvan ik vind dat wij ‒ de internationale solidariteitsbeweging en Oekraïens links ‒ niet langer publiekelijk kunnen zwijgen over Zelensky. En dat is Israël.

Felicitaties aan premier Netanyahu met de vorming van de nieuwe regering. Ik wens succes op de weg naar het welzijn en de veiligheid van Israël. Ik bevestig de bereidheid van Oekraïne tot nauwe samenwerking om onze banden te versterken en gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan om welvaart en overwinning op het kwaad te bereiken.

Zijn onderdanige en misselijkmakende Twitter-bericht met felicitaties (hierboven) aan Netanyahu was bijna een kopie van dat van Ursula Von der Leyen van de EU (hieronder). Met uitzondering van Von der Leyen's extra laag van hypocrisie in het verwijzen naar Oekraïne terwijl ze een krachtig beleid ten aanzien van Oekraïne vertegenwoordigt dat ook het beleid ten aanzien van de bezettende, binnenvallende, apartheids- en terroristische staat Israël zou moeten zijn.

Gefeliciteerd Benjamin Netanyahu met uw 6e termijn als premier van Israël. Ik kijk ernaar uit om ons partnerschap te versterken, vrede in het Midden-Oosten te bevorderen en de schokgolven van Ruslands oorlog tegen Oekraïne op te vangen.

Als leider van een natie, Oekraïne, die massaal wordt aangevallen door een criminele en internationaal veroordeelde agressor, Rusland, terwijl hij zich schaart achter de criminele en internationaal veroordeelde agressor, Israël, van een andere natie, Palestina, tart hij de logica en schaadt hij de zaak van een vrij Oekraïne, waarbij hij zich verlaagt tot het verklaren van 'gemeenschappelijke uitdagingen' met Israël en het behalen van 'overwinning op het kwaad' (de onderdrukte armen van Palestina?!). Maar het biedt ook laaghangend fruit voor Poetinistische, kampistische en ontwijkende propaganda. De meest verachtelijke en onwrikbare aanhangers van Rusland in deze oorlog hebben Zelensky's Twitter-bericht met felicitaties aan Netanyahu gepubliceerd. Dat op een moment dat de naar verluidt meest rechtse Israëlische regering ooit, haar aanvallen, moorden en bezettingen heeft opgevoerd en nog hardere apartheidswetten heeft aangenomen.

Internationaal links en de internationale solidariteitsbeweging kunnen niet zwijgen over Zelensky's betrekkingen met de terroristische staat Israël. Op wereldschaal wordt de onderdrukking van Palestina gelijkgesteld met de invasie van Oekraïne. De waarden die ons ertoe aanzetten Oekraïne te steunen en ons te verzetten tegen Rusland en het Poetinisme zijn precies de waarden die ons ertoe aanzetten Palestina te steunen en ons te verzetten tegen Israël en het zionisme. Verder is elke uitspraak van Zelensky, zoals zijn recente Twitter-bericht aan Netanyahu, een gijzeling en wordt ons door Poetinistische elementen voor de voeten geworpen. Op plaatsen, zoals in Ierland, bevinden we ons in een uitgesproken minderheid over Oekraïne in de georganiseerde radicale linkerzijde, terwijl er een substantiële, eervolle en langdurige beweging van solidariteit met Palestina bestaat, met name weer in Ierland. Elke walgelijke lofzang van Zelensky en sommige andere vooraanstaande Oekraïners op Israël schaadt ons werk voor de opbouw van solidariteit met Oekraïne ‒ onder Palestijnen al lang beschadigd door Zelensky's identificatie met Israël en door de westerse hypocrisie ten aanzien van Oekraïne en Palestina.  En het schaadt ons werk in de strijd tegen de golven van pro-Russische propaganda, de uitstortingen van dogmatisme en ontwijking van de 'proxy-oorlog' en het diepgewortelde kampisme ter linkerzijde dat deze standpunten en discussiepunten zo'n vruchtbare bodem biedt. 

Naar aanleiding van Israëlische nieuwsberichten dat Yevhen Korniichuk, de Oekraïense ambassadeur in Israël, in augustus jongstleden in een tweet steun betuigde aan Israël terwijl dat land Palestijnen aanviel en doodde, publiceerde de in de VS gevestigde Oekraïense Socialistische Solidariteitscampagne een open brief aan president Zelensky en stuurde die naar de Oekraïense ambassade. Volgens nieuwsberichten schreef Korniichuk in een tweet op 7 augustus: 'Als Oekraïner, terwijl ons land wreed wordt aangevallen door een naaste buur ‒ voel ik grote sympathie voor het Israëlische publiek. Terreur en kwaadaardige aanvallen op burgers zijn dagelijkse kost geworden voor Israëli's en Oekraïners.'

De Oekraïense Socialistische Solidariteitscampagne schreef:

We zijn geschokt te vernemen dat uw regering de recente Israëlische 'preventieve' aanval op Palestijnen in Gaza heeft gesteund....We zijn verbijsterd en boos dat uw regering zou spreken over Palestijns 'terrorisme' terwijl het Israël is die Palestijnen vermoordt en Gaza in puin legt, net zoals Rusland Oekraïners vermoordt en delen van Oekraïne in puin legt.

De situatie van het Palestijnse volk heeft veel gemeen met die van het Oekraïense volk. In beide gevallen steelt een rechts reactionair regime land en grondgebied van het volk. In het door Israël bezette Palestina dringt het Israëlische regime gestaag door op het land van het Palestijnse volk, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Israël zelf. In Oekraïne probeert het imperialistische Rusland duizenden vierkante kilometers Oekraïens land te annexeren.

Soortgelijke en bredere verklaringen zijn nu weer nodig. Allereerst is het nodig onze kameraden in Oekraïne, zoals Sotsialnyi Rukh (die in november een korte maar mooie verklaring over Palestina heeft afgelegd), te vragen een krachtige veroordeling van Zelensky's boodschap aan Netanyahu te publiceren, gecombineerd met een krachtige verklaring van solidariteit met het Palestijnse volk. En voor een soortgelijke verklaring, of verklaringen, van zoveel mogelijk van de Oekraïne solidariteitscampagnes en -organisaties over de hele wereld.

Dit artikel stond op Links. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Reactie van:

Grenzeloos

vr, 01/27/2023 - 08:46

Het blijkt dat een passage in dit artikel voor verwarring zorgt. Namelijk: ''Vandaar dat Zelensky's neoliberalisme, zijn geslijm met het Westen, zijn anti-arbeiderswetgeving, zijn kennelijke tolerantie voor sommige uitingen van extreem-rechts in Oekraïne, zijn nieuwe concessie aan projectontwikkelaars, enzovoort. niet ter discussie worden gesteld, behalve om solidariteit te betuigen met onze socialistische en vakbondskameraden in Oekraïne, die met name tegen de anti-arbeiderswetten vechten. Er is echter één gebied waarvan ik vind dat wij ‒ de internationale solidariteitsbeweging en Oekraïens links ‒ niet langer publiekelijk kunnen zwijgen over Zelensky. En dat is Israël''. 

Door sommige lezers wordt dit opgevat als een pleidooi om maar te zwijgen over Zelensky's neoliberalisme, zijn geslijm met het Westen, zijn anti-arbeiderswetgeving, zijn kennelijke tolerantie voor sommige uitingen van extreem-rechts in Oekraïne, zijn nieuwe concessie aan projectontwikkelaars, enzovoort. Uit het feit dat de auteur deze opsomming geeft, en uit de voorafgaand passage: "We zijn ons terdege bewust van onze politieke en klasseverschillen met Zelensky. Die zijn door de internationale solidariteitsbeweging over het hoofd gezien of terzijde geschoven, of althans onbelicht gelaten, in het belang van de ondersteuning van de defensieve oorlogsinspanning van de Oekraïense natie. (...) Het doet me denken aan de manier waarop een verenigd links retorisch Ho Chi Minh steunde tijdens de Vietnamoorlog, zonder dat links al te veel ophef maakte over sommige van zijn hoogst verwerpelijke acties", is het ons inziens duidelijk dat de auteur niet van mening is dat daar over moet worden gezwegen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop