Onbetrouwbare berichtgeving over Kissinger

17.07.2001

Dankzij de het werk van het Amerikaanse parlementslid Maurice Hinchey is nu bekend dat operatie Condor ondersteund en gecoördineerd werd door de VS. De voorzitter van het coördinerende comité en een uiterst belangrijk lid van een interdepartementaal comité over Chili was Henri Kissinger. Het was dus logisch dat de Franse justitie die vooral onderzoek doet naar het verdwijnen van een aantal mensen met de Franse nationaliteit, Kissinger uitnodigde om een verklaring af te leggen. En Kissinger schijnt ook genoeg geschrokken te zijn geweest om de volgende dag, omhuld door een leger van lijfwachten, Parijs te verlaten.

Opvallend aan het hele verschijnsel is dat toen Kissinger kort daarna werd geïnterviewd door journalisten van de Amerikaanse publieke omroep en later weer door CNN er niet eens vragen werden gesteld over deze zaak. Terwijl de affaire wel gemeld werd door Le Monde en de Financial Times, besteedden zowel de New York Times, als de Washington Post als de Wall Street Journal geen regel aan deze affaire. Een Amerikaanse organisatie die opkomt voor eerlijke en accurate verslaggeving in de media wijst er op dat steeds meer leden van de Amerikaanse elite tegenwoordig een schriftelijke verklaring vragen van journalisten dat bepaalde gevoelige onderwerpen niet ter sprake komen. Het lijkt er op dat ook Kissinger dergelijke afspraken met journalisten maakte. Toen Kissinger onlangs werd geïnterviewd in de National Press Club in Washington, viel het een aantal mensen op geen van de van te voren schriftelijk ingeleverde vragen betrekking had op operatie Condor of het voorval in Parijs. Toen deze mensen hierover vragen stelden aan de gastheer van de National Press Club, kregen zij te horen dat deze zaken heel gevoelig liggen dat Kissinger bang was dat als men hierover zou beginnen te discussiëren dit voor de overgrote meerderheid van de mensen zoveel uitleg zou vergen over de context, dat het maar beter was het hele onderwerp te vermijden.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.