Oproep: Steun het volksverzet in Myanmar!

12.04.2021

Op 1 februari pleegde het Birmese leger een staatsgreep in een land waar het reeds het grootste deel van de macht in handen had. Het leger wilde niets meer van die macht delen met de burgerregering, noch zijn voormalige bondgenoot, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), toestaan geleidelijk meer invloed te verwerven.

We weten hoe ver het leger bereid is te gaan om zijn orde op te leggen: een regime van wijdverspreide terreur: gebruik van oorlogswapens tegen de bevolking; gecoördineerde moordpartijen door het hele land; massa-arrestaties en folteringen; cybersurveillance; drones die schadelijke gassen spuiten; gewone gevangenen die worden vrijgelaten om zo chaos te zaaien; doodseskaders en paramilitaire milities; buitengerechtelijke executies; seksueel geweld; censuur; bezetting van ziekenhuizen, scholen en universiteiten; gebruik van chantage en corruptie...

De militaire junta werd onmiddellijk geconfronteerd met een grote beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid. Gedurende enkele weken blokkeerde deze de militaire machtsovername. De ambtenarij hield grotendeels op te functioneren. Het leger, dat niet in staat was zijn nieuwe orde op te leggen, raakte verwikkeld in een ware uitputtingsslag tegen het volksverzet.

Myanmar wordt achtervolgd door het spookbeeld van 1988, toen een massale mobilisatie tegen de dictatuur in bloed werd gesmoord. De tijden zijn echter veranderd: de Birmese samenleving is niet langer afgesloten van de wereld. Door haar massaliteit heeft het verzet tegen de staatsgreep de ‘normalisering’ van de situatie verhinderd, en de oplegging van enkele internationale sancties afgedwongen.

De beweging zet haar strijd voort - onder uiterst gevaarlijke omstandigheden. Een overwinning van de democratische beweging is mogelijk, maar de strijd zal waarschijnlijk lang en moeilijk zijn.

Grenzeloos  roept op tot financiële solidariteit om deze strijd te ondersteunen, nu en op lange termijn.

Onze solidariteit is vooral gericht op de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging (CDM), waartoe de zorgwerkers en de ‘generatie Z’ (middelbare schooljeugd) behoren die als eersten de staatsgreep hebben afgewezen, alsook de vakbondsmensen, waaronder die van de vakbondsfederatie CTUM, die op 8 februari tot een algemene staking hebben opgeroepen.

Onze financiële solidariteit zal ook steun verlenen aan groepen die opkomen voor de progressieve eisen van de nationale minderheden en aan verenigingen die werken aan solidariteit tussen de Bamar (de etnische meerderheidsgroep) en de andere volkeren van de Unie van Myanmar. De laatste jaren heeft deze solidariteit voornamelijk vorm gekregen in de gezamenlijke strijd tegen mijnbouw en houtindustrie projecten die de plaatselijke gemeenschappen vernietigen. Er zijn talrijke sociale bewegingen in Myanmar, zowel regionaal als per sociale groep, die zich nu tegen de militaire dictatuur verzetten.

Onze  financiële steun is niet gericht op de Nationale Liga voor Democratie en de daarbij aangesloten organisaties. De NLD wordt thans gewelddadig onderdrukt en kaderleden worden gearresteerd of opgejaagd. Toen de NLD echter in de regering zat, werkte ze samen met het leger of dekte ze het leger, tot en met het bloedbad dat onder de Rohyngya werd aangericht in 2017.

Wij willen deze solidariteitscampagne vorm geven in samenwerking met vakbonden, sociale bewegingen, netwerken, verenigingen, en partijen die onze doelstellingen delen.

Onze steun loopt via Europe Solidair Sans Frontières dat samenwerkt met gelijkgestemde solidariteitsinitiatieven om de beste werkverdeling en distributie van de fondsen vast te stellen. Zoals altijd maakt ESSF 100 procent van de fondsen over aan onze partners, zonder salaris of commissie.

De steun kan overgemaakt worden op rekening nummer NL25 INGB 0005 5716 38 t.n.v. Grenzeloos Haarlem ovv steun Myanmar.

Doe met ons mee, draag bij wat je kunt.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.