10 July 2020

Protesteer tegen de arrestaties van vakbondsleiders in Turkije!

Lami Özgen, voorzitter van de confederatie van vakbonden in de openbare diensten (KESK), is samen met andere vakbondsbestuurders en leden in Ankara vastgenomen. Volgens de Turkse politie werden bij deze laatste razzia’s in totaal 71 mensen gearresteerd.

 

 

Leidende functioanarissen van het onderwijsbond (Eğitim-Sen), evenals medewerkers van van de vakbonden bij lokale overheden (Tüm-Bel-Sen), de telecommunicatie (Haber-Sen) en de gezondheidzorg (SES) behoren o.a. ook tot de gearresteerden. De arrestaties die in de hoofdstad Ankara en in 8 andere steden hebben plaatsgevonden, werden uitgevoerd in het kader van de zogenaamde operaties tegen de KCK (Unie van Koerdische Gemeenschappen).

De KCK-operaties begonnen op 19 april 2009 en werden tot op heden in meerdere fases uitgevoerd. De Turkse veiligheidsdienst en rechterlijke autoriteiten beschuldigen de KCK als zijnde een verlengstuk van PKK. Ongeveer 7 duizend mensen zijn hierdoor gearresteerd. Ze worden beschuldigd van ondersteunen van terroristische organisatie. Gemeenteraadsleden, bestuurders van de Partij voor Vrede en Democratie (BDP), journalisten, intellectuelen, wetenschappers, onderzoekers en kunstenaars behoren tot de gearresteerden. De laatste operatie is tegen de voorzitter, bestuurders en leden van KESK.

De Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen (DIDF) veroordeelt deze aanvallen tegen de vakfederatie KESK en roept op tot de internationale solidariteit.

De aanslagen van de AKP-regering tegen de democratie, mensenrechten en onlangs tegen de vakbondsleden moeten worden veroordeeld. De Turkse regering voert de druk op vakbondsleden, oppositiepartijen, intellectuelen en journalisten op en probeert alle inspanningen voor gelijke sociale en politieke rechten in de kiem smoren.

Wij roepen alle democratische en progressieve krachten, evenals de vakbonden in Nederland op zich tegen deze politiek van AKP-regering te keren. De oppositie, de vakbonden en de vakbondsleden inTurkije hebben juist nu onze solidariteit nodig.

Voor het versturen ven protestbrieven:

Recep Tayyip Erdoğan (premier)
receptayyip.erdogan@basbakanlik.gov.tr;
ozelkalem@basbakanlik.gov.tr;
bilgi@basbakanlik.gov.tr Fax: 0090 312 422 1899

Abdullah Gül (president)
cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr Fax: 0090 312 470 13 16

Sadullah Ergin (Minister van Justitie)
sadullahergin@adalet.gov.tr

Tags: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren