Rekensommetjes

25.08.2009

Het is PVV-politiek in een notendop; stemming maken, weigeren in discussie te gaan of argumenten te geven en als het zo uitkomt gewoon wat uit je duim zuigen. Die 100 miljard bijvoorbeeld, waar is dat op gebaseerd? Hoe doe je dat eigenlijk, de kosten van niet-westerse migranten berekenen? Dat is nogal een klus; alle kosten van integratie-programma’s bij elkaar op tellen, dat verminderen met alle belastingen betaald door niet-westerse migranten, rekening houden met de economische groei die voor een deel mogelijk gemaakt werd door goedkope ‘gastarbeiders’ en zo zijn er nog een hele reeks variabelen om rekening met te houden. Komt die 100 miljard niet gewoon uit dezelfde hoge hoed als de ‘tientallen miljoenen’ met terrorisme symphatiserende Europese moslims die Wilders wil deporteren?
In ieder geval nam de Elsevier, al langer bezorgd over ‘de kosten van immigratie’, Sietse Fritsma serieus genoeg om het eens na te rekenen. Het blad verhoogt de inzet van Wilders stevig; het zou om maar liefst 200 miljard euro gaan. Om aan dat bedrag te komen zijn de ‘departementale’ kosten van de niet-westerse migratie sinds 1980 tot en met dit jaar opgeteld bij het tekort dat er het resultaat van zou zijn. Het is een mooi voorbeeld van de wisselwerking tussen de PVV en zogenaamd ‘fatsoenlijk’ rechts, in dit geval de Elsevier. De PVV geeft een voorzetje door iets te roepen, ‘centrum-rechts’ kopt hem erin door te zeggen dat er toch ‘legitieme vragen’ zijn en er hoogstens een beetje op de toon gelet moet worden.
Het relletje rond Fritsma’s Kamervragen laat dus een bekend patroon zien. Je kunt er ruwweg op drie manieren op reageren. De eerste, en makkelijkste, reactie is om moedeloos het hoofd af te wenden en te hopen dat het wel overgaat. Helaas is de PVV geen verkoudheid die vanzelf weggaat, eerder een infectie die steeds erger wordt als je er niets aan doet. Bewijs: de consistent hoge populariteit van Wilders en zijn volgelingen. Natuurlijk is het mogelijk dat als de PVV eenmaal echt groot wordt en concrete alternatieven voor het ‘Haagse gedoe’ moet aandragen de club zijn eigen graf zal vragen. Maar wat is de prijs die onze samenleving moet betalen voor zo’n scenario? Nu al voelt een derde van de moslims in Nederland zich dermate ongewenst dat ze over immigreren nadenken. Moeten we tegen die mensen zeggen dat ze het gewoon nog maar wat langer over zich heen moeten laten komen? En dat terwijl er geen garantie is dat de PVV zal verdwijnen of dat dit ook voor haar denkbeelden zal gelden?
De tweede reactie: de vraag serieus nemen en de PVV met argumenten op eigen terrein bestrijden. Dat zou in dit geval bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je erop wijst dat het aantal allochtonen dat een HBO opleiding volgt in slechts tien jaar is verdubbeld. Dat zijn dus mensen die belangrijke vaardigheden leren om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie en waar je van kunt verwachten dat ze via belastingen meehelpen aan het betalen voor dat tekort. Zo zijn er nog wel meer cijfers te vinden om het idee dat niet-westerse migranten alleen maar geld kosten te ontkrachten. (Als dat zo zou zijn, dan waren Elsevier lezende ondernemers in de jaren zeventig ook niet zo druk bezig geweest met het ronselen van ‘gastarbeiders’). Zo’n aanpak is bewonderenswaardig en ook onvoldoende. Je kan het Wilders al bijna horen roepen: ‘dat is kletspraat van de multiculturele elite, die cijfers zijn linkse onzin!’.
Het moet maar in plaats daarvan eens gaan over het wereldbeeld dat spreekt uit dit soort vragen, namelijk dat mensen uit te drukken zijn in getallen en dat onze levens een kwestie van economische plusjes en minnetjes zijn. Huichelachtig doet Wilders alsof hij zich druk maakt over bijvoorbeeld slechte zorgvoorzieningen voor ouderen - maar bezuinigingen daarop zijn het gevolg van hetzelfde soort rekensommetjes als Fritsma wil maken. Alleen gingen die niet over de kosten en baten van ‘niet-westerse migranten’ maar over ouden van dagen. Eenzelfde idee dat mensen niet meer zijn dan hun bijdrage aan een economie die zogenaamd aan niemand verantwoording hoeft te leggen ligt ook ten grondslag aan Donners plannen om ons nog langer te laten werken. Staan we niet veel sterker als we de hele logica van Fritsma, Wilders - en geestverwanten als Donner - afwijzen en voet bij stuk houden dat mensen niet te reduceren zijn tot kosten en baten?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.