Samen tegen racisme: landelijke demonstratie 23 maart

24.01.2019

Meer dan zestig antiracisme-organisaties, vluchtelingengroepen, linkse partijen en de vakbond steunen de oproep voor de landelijke antiracismedemonstratie twee dagen na de Internationale Dag tegen Racisme.

In de week voorafgaand aan de demonstratie staat er een antiracismeweek met bijeenkomsten in het Pakhuis de Zwijger en in de openbare bibliotheek Amsterdam (OBA). De activiteiten worden georganiseerd door het Comité 21 Maart dat vernoemd is naar de door de VN uitgeroepen internationale dag. 

Manifest

In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme roepen we op om samen zichtbaar te zijn op straat. Een luide minderheid heeft het debat gekaapt, maar wij zijn met meer!

Demonstreer daarom mee:

● Tegen elke vorm van discriminatie en racisme, vóór diversiteit en solidariteit! ● Tegen wapenhandel, oorlogspolitiek en klimaatverandering, vóór een menselijk asielbeleid ! ● Tegen de opmars van rechts-populisme en extreem-rechts, vóór een sociaal en rechtvaardig Nederland !

Wij staan op een kruispunt. Overal in de wereld zien wij hoe rechts-populistische en extreem-rechtse partijen in opkomst zijn en autoritaire leiders worden gekozen. Door in de aanloop naar de Europese verkiezingen hun campagnes op elkaar af te stemmen, proberen zij hun macht in de instituties verder te versterken. Deze partijen proberen de woede over onzeker werk, lastenverzwaringen en de afbraak van voorzieningen af te buigen door de schuld bij migranten, mensen van kleur en politiek links neer te leggen.

Deze afslag naar rechts vindt plaats in een context waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds concreter worden. De klok tikt voor het nemen van de rechtvaardige maatregelen die nodig zijn om vernietigende klimaatchaos te voorkomen. Inwoners van het mondiale Zuiden en werkende mensen hier betalen nu de prijs.

Ook in Nederland is er sprake van een radicalisering van rechts. Met de PVV en FvD zijn er inmiddels twee partijen op de uiterst rechtse flank die steeds radicaler worden in hun retoriek en steeds verder gaan in hun omarming van extreem-rechtse denkbeelden. Haatzaaiende publicaties en sociale media stoken het vuurtje op. Fascistische groepen schrikken er niet voor terug om geweld te gebruiken. Een gevaarlijk voorbeeld hiervan zagen wij met de intimidatie van antiracisme-activisten die protesteerden tegen Zwarte Piet.

Na jaren van normalisering van moslimhaat in het publieke debat – en talloze geweldsincidenten tegen moskeeën – horen wij populistisch-rechts en extreem-rechts opnieuw antisemitische samenzweringstheorieën uitspreken. Op deze manier wordt er een klimaat geschapen waarin de veiligheid van onderdrukte groepen en migranten in het geding dreigt te raken.

In plaats van dat (centrum-) rechtse partijen zich hiertegen uitspreken, gaan zij er steeds verder in mee. Mensenrechten en democratische vrijheden komen onder druk te staan. Dit meebewegen met rechts-populisme en extreem-rechts – soms ook door delen van links – zien wij bijvoorbeeld als het gaat om de positie van vluchtelingen. Vluchtelingen worden gebruikt als zondebok voor een gebrek aan banen en betaalbare woningen dat vooral het gevolg is van jarenlange bezuinigingen. De Nederlandse regering zet kinderen uit die hier al jaren wonen en soms zelfs zijn geboren. Tegelijkertijd heeft een steeds beperkender immigratiebeleid van Europese regeringen de Middellandse Zee in een massagraf voor migranten veranderd.

Maar is dit de enige afslag die wij kunnen nemen?

● Tegenover de manier waarop bevolkingsgroepen tegen elkaar worden uitgespeeld, zoeken wij de verbinding. Wij vieren onze diversiteit: onze beperkingen, uiteenlopende seksualiteit, gender-identiteit en culturele achtergrond.

● Tegenover de (online) haat en fysieke intimidatie plaatsen wij solidariteit. Een aanval op één, is een aanval op allen. Samen staan we sterk.

● En tegenover de afbraak van de verzorgingsstaat en cadeaus voor het bedrijfsleven maken wij ons sterk voor investeringen in goede en toegankelijke voorzieningen en echte banen voor iedereen!

Laten we solidariteit weer één van onze kernwaarden maken!

Ondertekenaars 

1 mei komitee
AFA Fryslan
Aknarij
Alle Kleuren Oost
Amsterdam City Rights
Amsterdams Vredesinitiatief
ASVA Studentenunie
Anti-fascistische oud-Verzetsstijders Nederland/Bond van Antifascisten (AFVN/BVA
Argan 
ASKV Steunpunt Vluchtelingen
Assadaaka
Bezorgde Amsterdammers
BIJ1
Centrum EMMA te Utrecht
Climate Liberation Bloc
Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie 
Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme (afgekort: Comité van Waakzaamheid)
Communistische jongerenbeweging (CJB) Code Rood
Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië
Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) 
Eindhoven kan het: Sinterklaasfeest voor iedereen
Emcemo FNV
Platform Gehandicapten Zuidoost GroenLinks Amsterdam
GroenLinks Utrecht
H.I.J.O.S Nederland
HTIB Internationale Socialisten
IOMA KMAN
KOZP Eindhoven
Maruf
Moskee Alert 
Natures Narrative
Nederlands Palestina Komitee
Netwerk Wereldburgers FNV
NlvanOnsAllen
Nida Den Haag Nida Rotterdam No Border Netwerk
Palestina Komitee Rotterdam
Razem Holandia
Reason against Racism
Radicaal RESPECT Network 
Rode Hesjes
ROOD, jong in de SP
Samenwonen-Samenleven, Ru Pare Community
SAP-Grenzeloos
SP Amsterdam
SP Apeldoorn
SP Eindhoven
SP Zaanstreek
Stichting Palestina
TMP (Transnationaal Migranten Platform)
Vrouwen in het Zwart Vrouwen tegen uitzetting (VTU)
We are here
Werkgroep Vluchtelingen Vrij
 
Soort artikel
Reactie van:

Doortje Kal

vr, 03/01/2019 - 13:11

Landelijk Steunpunt Kwartiermaken
Kwartiermaken staat voor het werken aan een inclusieve samenleving voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond of anderen die vanwege hun handicap of beperking met uitsluiting worden geconfronteerd.
Ik zal via linkedIn en mijn site www.kwartiermaken.nl oproepen voor de anti-racisme demonstratie op 23 maart.
 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.