3 December 2020

Shell land

Afgelopen november was het 15 jaar geleden dat de regering van Nigeria activisten die milieuvervuiling door Shell aanklaagden liet executeren. Deze maand zal er een hoorzitting plaatsvinden om het oliebedrijf te vragen haar activiteiten in Nigeria toe te lichten.

Grote delen van de Niger rivierdelta zijn zwaar vervuild door lekken in oliepijpleidingen van Shell.

SP-kamerlid Sharon Gesthuizen was in december enkele dagen in Nigeria om met eigen ogen de situatie te zien. In een interview met NRC Handelsblad stelde ze; “eenderde van de olielekkages komt door corrosie en slecht onderhoud van pijpleidingen, volgens Shell. De rest is het gevolg van sabotage. Maar wat ze er niet bij zeggen, is dat het jatten van olie door de regering wordt goedgekeurd.

Ik heb het met eigen ogen gezien. We voeren in een bootje, in de buurt van Port Harcourt. We werden op een gegeven moment aangehouden door een militair met een reusachtige mitrailleur. Hij vroeg wat we wilden. Tegelijkertijd zagen we op de achtergrond de bootjes vertrekken met vaten afgetapte olie. Overheidspersoneel stond erbij te kijken. Er zijn hoge officiëlen bij deze diefstal betrokken.”

Dat komt overeen met het beeld dat naar voren komt in enkele van de documenten gelekt door Wikileaks. Daarin bericht de Amerikaanse ambassade van nauwe banden tussen de Nigeriaanse regering en Shell. In een van de berichten wordt Ann Pickard, voormalig Shell vice-president voor sub-Sahara Afrika, geciteerd die zegt dat het bedrijf verspreid door de regering mensen in dienst heeft: “als gevolg daarvan hebben we toegang tot alles wat in die ministeries gebeurt”.

Volgens Shell zijn berichten dat het de regering heeft geïnfiltreerd “absoluut niet waar, vals en misleidend”.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren