Borderless

21 October 2018

Solidariteit met Ahmed Tamimi

Op 19 december werd de 16-jarige Palestijnse tiener Ahed al-Tamimi 's nachts door de Israëlische politie van haar bed gelicht. Sindsdien wordt zij vastgehouden in een Israëlische cel.

Aanleiding voor haar gewelddadige aanhouding was een enkele dagen eerder opgenomen video, waarop zij en haar nicht Nur (21) te zien zijn terwijl zij zacht slaand en schoppend twee Israëlische militairen van hun erf duwen, nadat deze militairen eerder met grof geweld hun dorp waren binnengevallen voor een strafexpeditie.

Enkele dagen daarvoor werd haar neef Mohammed al-Tamimi (15 jaar) van dichtbij in zijn hoofd geschoten door Israëlische militairen. Mohammed werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis en overleefde ternauwernood.

Hysterische Israëlische reactie

De video leidde in Israël tot razernij. Niet vanwege de misdragingen van de Israëlische bezettingstroepen tegen ongewapende burgers, niet vanwege het in zijn gezicht schieten van een 15-jarig jongetje, maar vanwege het feit dat de twee militairen zich niet tegen de Palestijnse vrouwen hadden ‘verweerd’.

Tekenend voor de nationale hysterie was de oproep vanuit het Israëlische kabinet tot levenslange gevangenisstraf voor Ahed.

Ahed is door de Israëlische militaire openbare aanklager beschuldigd van twaalf “criminele activiteiten”. Ze kan - op haar 16-jarige leeftijd - tot een jarenlange gevangenisstraf worden veroordeeld.

Het verhaal is hiermee niet afgelopen. Op woensdag 3 januari werd een ander lid van de familie al-Tamimi, de 17-jarige Musab, bij een demonstratie in een buurdorp door een Israëlische militair in zijn nek geschoten.

Onderzoek door journaliste Yumna Patel wijst uit dat sprake was van een aangekondigde executie.

Musab was een dag eerder door Israëlische militairen opgepakt en naar zijn huis gebracht. Daar werden foto’s van hem genomen en werd zijn familie door een Israëlische officier gewaarschuwd voor de gevolgen:

"We will show you what will happen to him."

De volgende ochtend werd Musab tijdens een nieuwe inval van het Israëlische leger van dichtbij doodgeschoten. Volgens de getuigen gebeurde dat gericht, nadat Musab door de militairen was geïdentificeerd.

Wij vragen ons af of de schending van mensenrechten op de bezette Westoever ook ter sprake is gekomen tijdens het bezoek van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra aan Israël op 10 en 11 januari.

Volgens Defense of Children worden jaarlijks tussen de 500 en 700 Palestijnse kinderen vervolgd en veroordeeld. Sommigen van hen zijn zelfs jonger dan 12 jaar. Gemiddeld zitten er op elk moment van het jaar meer dan 200 Palestijnse kinderen in de gevangenis.

Wil je Ahed een hart onder de riem steken en laten weten dat je solidair met haar bent? Stuur haar een kaartje;

AHED TAMIMI

HASHARON PRISON

BEN YEHUDA

PO BOX 7

40 330 ISRAEL

Jan Keulen is directeur van The Rights Forum.

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren