Solidariteit met de volksopstand in Egypte!

08.03.2009

‘Als het nodig is blijven we hier nog 100 jaar staan om van die beul af te komen – voor onze kinderen en voor onze toekomst’. Zo verklaarden betogers op het Tahrir Plein in Caïro, nadat ze daar ondanks de ingestelde avondklok opnieuw de nacht hadden doorgebracht. Hun vastberadenheid staat symbool voor de Egyptische volksopstand die nu haar tweede week is ingegaan. Ondanks de brute repressie door de oproerpolitie, en de inmiddels meer dan honderd doden en een veelvoud aan gewonden en arrestanten, gaat de revolutie verder.
Ondertussen probeert Hosni Mubarak alles om in het zadel te blijven. Maar net als in Tunesië neemt de bevolking geen genoegen met slechts het wegsturen van zijn regering en met loze beloften: de demonstranten weten dat echte sociale verandering pas begint als de gehate dictator zelf is vertrokken en ook zijn politieke handlangers naar huis zijn gestuurd.
Om het democratiseringsproces vooruit te helpen klinken meerdere eisen, waaronder het opstappen en de berechting van Mubarak, tot het instellen van een nieuwe grondwet en interim-regering. Om deze eisen kracht bij te zetten werd zondag door vakbondsgedelegeerden uit diverse sectoren opgeroepen tot de vorming van een nieuwe Egyptische vakfederatie.
Bovendien riepen zij op tot de formatie van comités in alle fabrieken en bedrijven en tot een algemene staking. Ondertussen richten burgers ook zelf buurtcomités op om zich te verdedigen tegen plunderingen en politiegeweld. Deze ontwikkelingen laten zien hoe fundamenteel de strijd voor democratie in Egypte op dit moment wordt gevoerd.
Maar ze onderstrepen ook de holle retoriek van westerse regeringsleiders, die de impopulaire Egyptische dictatuur al jarenlang met economische en militaire hulp overeind houden. Voor Washington tot Den Haag is ‘democratisering’ dan ook strikt beperkt tot ‘regime change’ van bovenaf. Hun angst is dat net als in Tunesië ook elders bevriende regimes omver gaan, waarmee hun war on terror het laatste beetje steun verliest wat deze in de regio nog heeft.
Oprechte solidariteit met de protesterende arbeiders, studenten en werklozen in Egypte kan alleen van onderaf komen. Daarom steunen ook wij in Nederland hun demonstraties en stakingen en roepen we Nederlandse vakbonden en organisaties op hetzelfde te doen. We eisen bovendien dat de Nederlandse regering de diplomatieke banden met het Mubarak-bewind verbreekt en elke politieke en militaire steun stopzet.

Hun strijd, onze strijd – internationale solidariteit

Ondersteund door o.a. Egbert Schellenberg (vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten), Peyman Jafari (promovendus Universiteit van Leiden), Nuri Karabulut (DIDF), Lot van Baaren (bondsbestuur Abvakabo FNV), Marcel van der Linden (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), Bart Plaatje (organizer), Kees Kalkman (VD AMOK), Herrie Hoogenboom (organizing en bestuurder FNV Bondgenoten), Bart Griffioen (hoofdredacteur de Socialist), Wil Wolfs (trambestuurder RET Rotterdam), Johan Hofland-Beense (kaderlid FNV en voorzitter SP Diemen), Willem Bos (Steuncomité Sociale Strijd en coördinator Ander Europa), Miriyam Aouragh (postdoctoral researcher Oxford University), Leo de Kleijn (fractievoorzitter SP Rotterdam), Alex de Jong (Grenzeloos), Guglielmo Carchedi (hoogleraar UvA, marxistisch econoom), Wim Lankamp (voorzitter Nederlands Palestina Komitee, kaderlid Abvakabo FNV) Willem Dekker (organizer FNV Bondgenoten), M. Quesseksou en B. Mady (Marokkaanse en Egyptische schoonmaker namens het Organizing Comité, Vakbond van Schoonmakers Amsterdam, FNV Bondgenoten)

Steun jij deze verklaring ook? Mail dan je naam, met de vermelding van je organisatie en/of vakbond, naar: info@socialisme.nu

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.