Solidariteit met de Volksopstand in Marokko

24.10.2017

In Marokko zitten nog altijd honderden Hirak-activisten vast. Op dit moment zijn 37 van hen al een maand in hongerstaking. Hier publiceren wij een internationale oproep tot solidariteit met de strijd in Marokko en voor vrijlating van de politieke gevangenen. 

De dood van Mohcine Fikri  – een jonge vishandelaar die verpletterd raakte in een vuilniswagen toen hij zich verzette tegen de in beslagname van zijn handelswaar in Al-Hoceima, een stad in de Rif, een regio in Noord-Marokko – op 28 oktober 2016 bracht een volksbeweging op gang die Marokko sindsdien op zijn kop heeft gezet. Het afgelopen jaar kwamen mensen in grote getale samen in de Hirak in een vreedzame beweging die ijvert voor sociale rechtvaardigheid en economische ontwikkeling. 

Het antwoord van de Marokkaanse autoriteiten was grof: een andere jonge man werd vermoord en meer dan 400 demonstranten werden gearresteerd waarvan er meer dan 300 gevangen zijn genomen, waaronder 15 minderjarigen en 7 journalisten die verslag uitbrachten van de gebeurtenissen. De politieke gevangenen van Hirak, waaronder sleutelfiguren van de beweging zoals Nasser Zefzafi, worden geconfronteerd met beschuldigen die tot lange gevangenisstraffen kunnen leiden, tot zelfs de doodstraf. Sinds september zijn 37 van hen in hongerstaking gegaan om hun arrestatie en het geweld dat ze moesten ondergaan aan te klagen. Sommigen van hen verkeren in kritieke toestand en zijn opgenomen in het ziekenhuis. 

De Marokkanen komen in opstand voor sociale rechtvaardigheid. Het is hun onvervreemdbaar recht om vreedzaam te protesteren. Wij houden de Marokkaanse autoriteiten verantwoordelijk voor het leven van de gevangenen en eisen de onmiddellijke vrijlating van alle Hirak gevangenen en de beëindiging van de onderdrukking van het volksprotest. 

Ondertekenaars zijn onder meer:

Noam Chomsky,Ken Loach, filmmakerGilbert Achcar, professor SOAS, Universiteit van LondenClaude Moraes, Europees ParlementslidLowkey, rapperPetros Constantinou, KEERFA antiracistische en antifascistische organisatie in Griekenland 

Ondertekenen kan tot 26 oktober hier.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.