Solidariteit met het Palestijnse volk ‒ beëindig de bezetting!

De onderliggende oorzaak van het geweld is de bezetting van Palestina door de Israëlische staat. De Palestijnen hebben het meest te lijden gehad van de dood en vernietiging van de afgelopen 75 jaar. In de Gazastrook is de situatie bijzonder onmenselijk. Hier is de bevolking onderworpen aan voortdurende vernederingen, aan collectieve straffen en geweld van de Israëlische staat. Oproepen tot 'de-escalatie' zijn zinloos, eenzijdige veroordelingen van het geweld door Hamas zijn hypocriet, zolang deze onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt.

Alhoewel geregeerd door wisselende coalities, heeft de Israëlische staat vorrtdurend een strategie ontwikkeld die van de Gazastrook een openluchtgevangenis maakt en de bevolking onderwerpt aan regelmatig terugkerende militaire offensieven. Het offensief van Hamas heeft de onhoudbaarheid van deze onmenselijke strategie aangetoond. Maar in plaats van te zoeken naar manieren om een einde te maken aan het geweld en het lijden, zet de koloniale Israëlische staat, gesteund door regeringen in het hele Westen, deze strategie alleen maar voort, waardoor meer bloedvergieten en lijden onvermijdelijk wordt.

We horen nu al stemmen opgaan voor een intensivering van de onderdrukking van het Palestijnse volk, met leden van de Israëlische regering die genocidale retoriek gebruiken over het bestrijden van 'onmenselijke beesten' en volkomen cynische oproepen aan Palestijnen om de Gazastrook te verlaten als ze zichzelf willen redden van de Israëlische operaties. Dit betekent een verdere verslechtering van een situatie die veel Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers maakt, slachtoffers die wij betreuren.

We veroordelen de hypocrisie van degenen die doen alsof het geweld uit het niets komt en die 75 jaar koloniale onderdrukking van het Palestijnse volk door de Israëlische staat negeren. Niets kan aanvallen op burgers rechtvaardigen en deze norm moet universeel worden gehandhaafd in de veroordeling van al dit soort oorlogsmisdaden. We weigeren ons aan te sluiten bij het koor van mensen die geweld veroordelen als het gepleegd wordt door Palestijnen, maar het negeren, of, zo als westerse regeringen, actief steunen in de vorm van de voortdurende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door de Israëlische staat. De zogenaamde internationale gemeenschap is ten diepste medeplichtig aan het onvermijdelijk maken van geweld en biedt geen oplossingen voor de oorzaak ervan: de voortdurende bezetting van het Palestijnse volk. Deze onderdrukking, uitgevoerd door een staat die militair gezien volstrekt superieur is en gesteund wordt door de machtigste landen ter wereld, zal toekomstige geweldsexplosies onvermijdelijk maken. Iedereen die deze bezetting decennialang heeft gesteund, is verantwoordelijk.

Wij zijn het niet eens met de strategie en de tactiek van Hamas omdat deze geen einde kan maken aan de bezetting, wat de enige manier is om een einde te maken aan het geweld. Het einde van de bezetting is alleen mogelijk door het collectieve verzet van de Palestijnse massa's, samen met anti-oorlogsactivisten in de Israëlische staat en gesteund door hun internationale bondgenoten. Als Vierde Internationale zijn we er trots op bij deze bondgenoten te horen.

Wij staan aan de kant van het Palestijnse volk in hun voortdurende verzet tegen het Israëlische kolonialisme en hun strijd voor zelfbeschikking. Daarom roepen we op tot intensivering van de steun aan de BDS-campagne, tot verklaringen en demonstraties in solidariteit met het Palestijnse volk.

Ons doel is een einde aan het Israëlische kolonialisme en een staat met gelijke rechten voor al zijn inwoners. Op onmiddellijk niveau eisen we de stopzetting van de acties van de Israëlische staat tegen de Palestijnse bevolking in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem en de beëindiging van elke vorm van relatie met het koloniale Israëlische apartheidsregime.

Deze verklaring werd op 10 oktober uitgebracht door het uitvoerend bureau van de Vierde Internationale. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Nico

za, 10/14/2023 - 19:44

Parabel. Zegt een olifant, na 75 onderdrukking en moord op muizen, "Jij hebt mij aangevallen en nu mag ik jou en je familie doodbombarderen. Jij bent begonnen met geweld."

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop