9 May 2021

Steek op 1 mei de rode vlag uit

Wij organiseren een actie waardoor op 1 mei in Amsterdam de Rode Vlag aan zo veel mogelijk gevels hangt en in de demonstratie wordt meegedragen. Wij zijn allemaal georganiseerd en lid van een vakvereniging. Wij willen dat 1 mei echt als dag van de arbeid wordt uitgedragen door een eeuwenlang symbool van deze strijd de rode vlag op deze dag te laten wapperen.

De rode vlag staat voor strijd en solidariteit !

Op 1 mei vieren we weer de Internationale Dag van de Arbeid, als eerbetoon aan de strijd voor onze rechtvaardige wensen wereldwijd en de successen die we hebben binnengehaald, en als eerbetoon aan onszelf als werkende mensen en als aanmoediging in de strijd voor onze rechten. Met deze dag voelen zich veel mensen verbonden zoals vrouwen, anti-racisten en milieuactivisten omdat de dag van de arbeid staat voor alles en iedereen die op deze planeet een menswaardige leven wil zonder uitbuiting, onderdrukking en oorlog. Hiervan is de Rode Vlag het symbool.
 

De Rode Vlag duikt al op tijdens de grote Franse revolutie van 1789-1799, die een eind maakt aan het dwangbewind van koningshuis, adel en katholieke kerk. In Aken, Duitsland breekt op 30 augustus 1830 de Brotaufstand uit, een grootschalig oproer. Gewone mensen kunnen zelfs geen brood meer betalen. In hun demonstraties dragen vele arbeiders voor het eerst de Rode Vlag mee! Hij speelt ook een grote rol bij de Opstanden van 1848 en de Parijse Commune van 1871.

In mei 1831 gaan mijnwerkers in Groot-Brittannië massaal de straat op voor menswaardige arbeidsomstandigheden, tegen loonsverlaging en tegen werkloosheid. Nadat ze in elkaar zijn geslagen, worden hun bebloede hemden op stokken meegedragen: de Rode Vlag is geboren!

De Rode Vlag staat ook in Nederland voor solidariteit en strijdbaarheid! Sinds 1890 werd er op 1 mei gedemonstreerd voor de achturendag: Acht uur werk, acht uur slaap en acht uur vrije tijd was het doel. In 1919 werd de achturendag wettelijk geregeld.
Nu demonstreren we al enkele jaren op 1 mei voor vaste banen, goede zorg en onderwijs. Tegen racisme en voor vluchtelingen welkom en dit jaar ook om ons klimaat te redden.

Koop voor 1 mei dus een Rode Vlag !

Wat kun je bestellen? De Rode Vlag, voor 9 euro per stuk. Verder een houten vlaggenstok (8 euro), vlaggenhouder (4 euro) en een speciale draagbuis (3 euro, voor in de demonstratie).
Je kunt zelf je pakket voor 1 mei samenstellen.

Hoe kun je bestellen? Het bedrag van je bestelling kun je overmaken op bankrekening NL19 INGB 0008 3789 26 t.n.v. Rode Vlag. Vermeld bij de betaalopdracht ook je voorletters en achternaam, postcode en e-mailadres. Dan krijg je tijdig van ons een mailbericht terug met het adres in jouw buurt, waar je het bestelde kunt afhalen. Lees dit goed door en geef duidelijk aan wat je voor je geld bij ons wilt bestellen.

Rode vlag 1 mei is een initiatief van een aantal socialisten die mensen de mogelijk wil geven om in hun  buurt op 1 mei te laten zien waar ze voor staan. Hoe? Door de rode vlag uit te steken.https://rodevlag1mei.nl/ rodevlagasd@gmail.com www.facebook.com/dagvandearbeid/

 

Soort artikel: 

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren