Steun aan de algemene staking in Argentinië

Wij betuigen onze krachtige steun aan de algemene staking die is uitgeroepen voor 24 januari in Argentinië, ter verwerping van het decreet van noodzakelijkheid en urgentie (DNU), het omnibuswetsvoorstel en het protocol ter beperking van sociaal protest, die de regering van Milei van plan is in te voeren.

Die maatregelen zijn een duidelijk offensief tegen de arbeidersklasse en de bevolking als geheel. Ze zijn bedoeld om de grote economische groepen en het Internationaal Monetair Fonds te bevoordelen, ten koste van de meest fundamentele mensen- en arbeidsrechten van het Argentijnse volk. De devaluatie van de Argentijnse peso met 115 procent heeft geleid tot een explosieve inflatie en hogere prijzen voor transport, voedsel en basisdiensten. Dat heeft geleid tot een drastische verlaging van de salarissen van werknemers en gepensioneerden en duizenden ontslagen in de publieke sector.

Met die maatregelen wil president Milei zich ook buitengewone bevoegdheden toe-eigenen en de wetgevende macht omzeilen. Hij wijzigt honderden bestaande wetten, zet vaart achter de privatisering van overheidsbedrijven, creëert een regelgevend kader dat extractivisme en de vernietiging van publieke voorzieningen versterkt en beperkt fundamentele werknemersrechten zoals het recht om te staken, vakbonden op te richten en te protesteren.

Het Argentijnse volk is de straat opgegaan en heeft de repressieve maatregelen die mobilisaties verhinderen getrotseerd. Het toont zijn verontwaardiging en vastberadenheid om de rechten te verdedigen die het door jarenlange strijd heeft verworven.

Om Milei en het IMF-plan te verslaan, moet de breedst mogelijke eenheid worden opgebouwd ter verdediging van lonen, pensioenen, sociale voorzieningen, vrijheid van organisatie, demonstratie en meningsuiting, en ook om niet-betaling van de frauduleuze en verfoeilijke staatsschuld te eisen. Het is essentieel om de ruimte van organisatie en overleg te versterken in vergaderingen in de wijken en op het werk die democratische participatie mogelijk maken om actieve deelname van het volk aan dit proces te genereren.

Argentinië is vandaag de dag een laboratorium voor internationaal ultrarechts, dat het offensief tegen de arbeidersklasse en het volk als geheel op de voet volgt.

Laten we internationale solidariteit bevorderen ter ondersteuning van de algemene staking.

Tegen het nood- en urgentiedecreet en de omnibuswet van de regering van Milei.

Eenheid, organisatie en strijd om de aanpassing en het hervormingspakket te verslaan.

Internationalistische solidariteit met het Argentijnse volk.

Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop