Steun GVB Referendum

In plaats van de nutsfunctie (het bieden van een kwalitatief goed openbaar vervoer voor de bewoners en bezoekers) komt de economische functie (het zo efficiënt mogelijk runnen van het bedrijf), voorop te staan. Het gaat hier om het zelfde proces dat de afgelopen tijd met de NS is doorgevoerd, en er is alle reden om aan te nemen dat deze ontwikkeling voor de reizigers tot dezelfde rampzalige ontwikkeling zal leiden als bij de spoorwegen.
Ook in andere sectoren hebben we gezien dat verzelfstandiging en privatisering geleid hebben tot een geweldige verslechtering van de dienstverlening. Bijvoorbeeld de privatisering van de postcheque- en girodienst en de vorming van de postbank; de verkoop van het Amsterdamse kabelnet aan UPC enz.
Dat hele proces van verzelfstandiging, privatisering en invoering van marktwerking van nutsbedrijven maakt deel uit van het neoliberale beleid dat uit gaat van het dogma dat ‘marktwerking’ een oplossing vormt voor alle problemen.
Referendum
Als reactie op het besluit van het gemeentebestuur is het initiatief genomen voor een referendum waarin de bevolking van Amsterdam zich over dit besluit uit kan spreken. Het is de bedoeling om dit referendum te houden op 15 mei gelijk met de Tweedekamer verkiezingen. Om dat mogelijk te maken moeten er voor 13 januari aanstaande 25.000 handtekeningen opgehaald worden van kiesgerechtigde Amsterdammers.
Er is een referendum-comité ‘ons GVB geen NV’ gevormd dat zich in eerste instantie vooral richt op het ophalen van deze handtekeningen. Dit comité bestaat momenteel, naast de initiatiefneemster Saar Boerlage (gemeente raadslid, voorheen Groenlinks) uit de lokale partij Amsterdam Anders/de Groenen; de Socialistische Partij; de ABVAKABO FNV en de ouderenbond. Het comité werkt hard aan het verbreden van haar basis door meer organisaties er bij te betrekken. Ook Attac heeft besloten zich bij dit comité aan te sluiten en roept haar leden en sympathisanten op om het werk van het comité te ondersteunen.
Attac en het GVB
Waarom is Attac hier toe over gegaan?
De doelstelling van de vereniging Attac is “Het aan banden leggen van de wereldwijde kapitaalstromen zowel nationaal als internationaal. Daarmee streeft zij naar een democratisch gecontroleerde economie die rechtvaardig en ecologisch duurzaam is.”
Het proces van verzelfstandiging, privatisering en invoering van marktwerking van nutsbedrijven als het GVB is een duidelijk voorbeeld van de ontwikkeling waar wij ons tegen verzetten. In plaats van een grotere democratische controle op de economie, is dit een ontwikkeling in de richting van een grotere invloed van de markt ten koste van democratische controle. In plaats van het bieden van een kwalitatief goed openbaar vervoer en het daarmee terugdringen van het ecologisch onaanvaardbare auto gebruik zal deze ontwikkeling leiden tot een uitkleding van het openbaar vervoer en daarmee een toename van het ecologisch onaanvaardbaar autogebruik. Openbare nutsdiensten moeten functioneren in het belang van de mensen die daar gebruik van maken, niet in het belang van het maken van winst, of het terugdringen van de kosten. Dat was voor het bestuur van Attac voldoende reden om zich aan te sluiten bij het referendumcomité.
Het bestuur van Attac Nederland.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop