Stop de executie van Abu-Jamal

Ron Blom - 

Mumia Abu-Jamal groeide op in Philadelphia en werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met het racistische systeem in de VS. Op zijn zestiende was hij medeoprichter van de ‘Black Panther Party’ in Philadelphia en daardoor een doorn in het oog van de autoriteiten. Ondanks de uitschakeling van de ‘Black Panther Party’ door de Amerikaanse overheid bleef Mumia vechten tegen de onrechtvaardigheden in de samenleving. Hij ontpopte zich tot een verdienstelijk onafhankelijk journalist en radiomaker.

In december 1981 was Mumia er toevallig getuige van hoe zijn broer werd mishandeld door de politie. Mumia probeerde zijn broer te helpen. Er vond een schotenwisseling plaats. Een politieagent vond de dood en Mumia werd gearresteerd en zwaargewond afgevoerd. Vanaf dat moment werd hij afgeschilderd als cop killer en later ter dood veroordeeld.

Zes maanden na de schietpartij vond het proces plaats. Deze rechtszaak werd geleid door de omstreden rechter Sabo, (bekend als The Hanging Judge) die de meeste doodvonnissen (33) in de VS op zijn naam heeft staan. Van het begin af aan was duidelijk dat de autoriteiten alleen met de doodstraf tevreden zouden zijn. Mumia kreeg niet de kans om zichzelf te verdedigen en kreeg tegen zijn zin een onervaren advocaat toegewezen. Getuigen werden niet gehoord of gedwongen een valse verklaring af te leggen. Er werd nooit bewezen dat Mumia in het bezit was van het moordwapen. De openbare aanklager beschreef in zijn pleidooi voor de doodstraf het politieke verleden van Mumia, waarin hij als gevaarlijke terrorist werd neergezet. De jury, die voornamelijk uit oudere blanken bestond, veroordeelde hem uiteindelijk in mei 1982 tot de doodstraf.

Onlangs verloor Mumia zijn laatste beroep op staatsniveau. Mumia’s advocaten zijn in hoger beroep gegaan, dit keer bij de federale rechtbank. De kans is echter groot dat die niet inhoudelijk op de zaak ingaat vanwege een nieuwe wet die de bevoegdheden van de federale rechtbanken inperkt en ervoor moet zorgen dat de afhandeling van doodvonnissen versneld wordt.
De huidige roep in de VS om meer politie, zero tolerance, zwaardere straffen en de doodstraf, maakt het er niet eenvoudiger op om een campagne tegen de executie van Mumia te voeren. Zo is de ‘Fraternal Order of Police’ (een conservatieve politievereniging) bezig met een goed gefinancierde campagne om Mumia zo snel mogelijk geëxecuteerd te krijgen.
Over de hele wereld zien mensen in dat Mumia om politieke redenen nog gevangen zit. In tientallen steden in de VS, maar ook onder meer in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en bijvoorbeeld Zuid-Afrika komen mensen in actie om te laten horen dat ze Mumia niet geruisloos kunnen executeren. Dit heeft ertoe geleid dat inmiddels naast duizenden mensen onder andere Amnesty International, het Europese en Japanse parlement en Nelson Mandela zich uitspraken voor een nieuw proces.
Als de executiedatum bekend wordt gaan wereldwijd mensen de straat op. Ook in Amsterdam. Om 17.30 uur wordt er dan verzameld op de Dam. Je kunt je ook aanmelden op de Mumia alarmlijst. Spreek dan je naam, telefoonnummer, email, et cetera in op het antwoordapparaat 020-427 20 54. V

Friends of Mumia Amsterdam: Postbus 3762, 1001 AN Amsterdam, spg@dds.nl. Financiële contributies kunnen worden gestort op giro 6800419.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop