Borderless

29 January 2020

't is weer voorbij... dat mooie zomerkamp

Vierhonderd jongeren uit heel Europa kwamen eind juli bij elkaar voor het 21e zomerkamp van de Vierde Internationale. In het aan de voet van de Spaanse Pyreneeën gelegen Ruesta wisselden we een week lang ervaringen uit en discussieerden we over onderwerpen als racisme, antikapitalisme, ecologie en feminisme. Een centraal thema dit jaar was de strijd voor een ander, socialistisch Europa. 's Avonds werd er gefeest in de revolutionaire openluchtdisco en de 'taverna'.

Ruesta is een zogeheten 'verlaten dorp' in Aragon. Tegenwoordig beheert de Spaanse anarchistische vakbond CGT het prachtig gelegen plaatsje, dat vanaf een heuvel uitkijkt over het Yesa-meer. Het jongerenkamp vond plaats op de bij het dorp gelegen camping. Voor de fora konden we gebruik maken van de voormalige dorpskerk, wat wel voor een heel bijzondere sfeer zorgde!

Het is de bedoeling dat het kamp functioneert als een socialistische minimaatschappij, de wereld die we willen in het klein. Het zomerkamp is dan ook geheel zelfbeherend, het wordt georganiseerd door de deelnemers zelf. Dat zorgde zoals gebruikelijk in het begin voor wat chaotische taferelen, maar naarmate de week vorderde kwam het allemaal prima in orde.

Ook de Nederlandse groep van zo'n twintig deelnemers droeg hier zijn steentje aan bij. De meeste Nederlanders waren samen met Belgische kameraden per bus gekomen. Mede door de feesten werd de sfeer steeds losser en zó gezellig, dat het zomerkamp voor de meeste aanwezigen best nog een tijdje door had mogen gaan... En dus is er maar een oplossing: volgend jaar weer, en... maak in de tussentijd van de hele wereld één groot socialistisch zomerkamp!

Wil je volgend jaar ook mee naar het zomerkamp? Laat het ons dan nu alvast weten en stuur een mailtje met je naam en adres naar redactie@grenzeloos.org!
Meer foto's van het zomerkamp

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren