9 August 2020

Taser-gate

Een op het oog 'eenvoudig en aardig speeltje', noemde Olivier Besancenot de taser gun in een interview, maar wel een dat 'in de Verenigde Staten al tientallen doden heeft veroorzaakt'.

Besancenot, bekend als presidentskandidaat van de Ligue communiste révolutionnaire (LCR), baseerde zich op een rapport van Amnesty over dit wapen dat verdachten met een forse stroomstoot verlamt. Het kwam hem net als critici elders onmiddellijk op een aanklacht wegens 'smaad' te staan.

Inmiddels is gebleken dat de distributeur van de taser in Frankrijk het daar niet bij heeft gelaten. Het weekblad L'Express onthulde eerder dat Besancenot tussen oktober vorig jaar en begin dit jaar is bespioneerd. De speurneuzen brachten zijn appartement nauwkeurig in kaart, evenals de ligging van de school van zijn kind en bankrekeningen van hem en zijn partner. In oktober kwam het tot aanhoudingen. Daaronder vijf politieagenten, een privé-detective en een zekere Antoine di Zazzo. De laatste was een oude bekende. Di Zazzo is de baas van SMP Technologies, inderdaad: de distributeur van de taser in Frankrijk.

Frankrijks tasergate is voor Nederland extra interessant. Binnenkort start de Nederlandse politie een proef met de taser. Uitsluitend bij moeilijke arrestaties, zodat de politie minder snel naar het vuurwapen hoeft te grijpen. Maar Amerikaanse groepen waarschuwen voor taser-inflatie. In de praktijk - zoals vaker bij nieuwe speeltjes voor agenten - blijkt de taser ook gebruikt te worden als 'verlengstuk' van de wapenstok en om gevangenen te straffen. Nieuwsgierigen kunnen alvast terecht op Youtube, waar de meest gruwelijke filmpjes te vinden zijn van mensen die bij hun aanhouding een taserbehandeling van 50.000 volt krijgen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren