Tegen de staatsgreep-interventie in Venezuela!

24.01.2019

Deze verklaring werd uitgegeven door de PRT, de Mexicaanse afdeling van de Vierde Internationale, op 23 januari 2019.

De Revolutionaire Arbeiderspartij (PRT) verzet zich nadrukkelijk tegen de nieuwe poging tot staatsgreep en imperialistische interventie in Venezuela. In een openlijke  en cynisch georkestreerde campagne door de vicepresident van de Verenigde Staten gaf Mike Pence (vanwege Trump’s diskrediet in Latijns-Amerika) in een video die in de nacht van 22 januari werd verspreid, het startsein voor een strategie die binnen enkele uren leidde tot de zelf-proclamatie - zonder dat iemand op hem stemde - van de echte usurpator (onrechtmatige bezitnemer) Juan Guaidó als ‘president’ van Venezuela. Na deze zelfproclamatie was er een lawine van ‘erkenningen’ van de vermeende nieuwe regering door presidenten en regeringen over de hele wereld, sommige openlijk neofascistisch, en zonder enige democratische traditie, van Trump zelf tot Macri en Bolsonaro.

Wij sluiten ons resoluut aan bij de nationale en internationale campagnes die deze poging tot staatsgreep en imperialistische interventie veroordelen, die de minimale basis van de nationale soevereiniteit, waarvoor de volkeren van ons Amerika al meer dan twee eeuwen vechten, schenden. Wij roepen op tot een zo breed mogelijke volks-, verenigde, democratische en internationalistische mobilisatie tegen de staatsgreep. Wat betekent dat de regering - ongeacht alle verschillen, kritiek en opposities - democratische legitimiteit heeft op basis van de stembus en in ieder geval niet door middel van een imperialistische staatsgreep ten val kan worden gebracht. Laat het Venezolaanse volk, vrij, soeverein en democratisch over zijn toekomst beslissen.

Nee tegen de staatsgreep in Venezuela!

Voor een anti-imperialistische en soevereine oplossing voor de crisis in Venezuela!

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.