Teken voor een referendum over TTIP

09.10.2015

Sinds 2013 onderhandelen de Europese Unie en de Verenigde Staten achter gesloten deuren over de grootste handelsverdrag in de geschiedenis: TTIP. Een verdrag dat veel stof doet opwaaien. De onderhandelingen voor TTIP zijn strikt geheim. Maar er lekt genoeg uit en de Canadese versie van TTIP – het CETA-verdrag – is al klaar en we weten dus wat er ruwweg in TTIP terecht zal komen.

Onder TTIP en CETA kunnen grote bedrijven overheden aanklagen voor speciale tribunalen als zij democratisch beleid aannemen dat hun kansen op winst aantast. Dit kost de belastingbetaler soms miljarden euro’s. Europa moet de vaak slechtere Amerikaanse standaarden voor consumentenbescherming, sociale rechten  en milieubescherming accepteren. Dan voeren we Amerikaanse wetgeving in Europa in zonder dat burgers of parlementen daar nog iets over te zeggen hebben. Een breed publiek debat is door alle geheimhouding van TTIP onmogelijk.

Maar wij burgers staan niet machteloos – we hebben sinds kort een krachtig middel in handen om dit soort zaken te blokkeren. We kunnen sinds 1 juli een nationaal referendum afdwingen over nieuwe wetten en verdragen. Dat willen wij gebruiken tegen TTIP en CETA.

Daarom lanceert het Platform TTIP Referendum vandaag de campagne voor zo’n referendum. De initiatiefnemers hiervan – Meer Democratie, foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute - vinden het onacceptabel dat het grootste handelsakkoord ooit, dat zulke verstrekkende gevolgen zal hebben voor alle Nederlanders, in het geheim wordt gesloten.

Wij willen dat TTIP en CETA ingrijpend wordt gewijzigd of dat het van tafel gaat. Als de onderhandelingen voor TTIP ondanks alle kritiek en verzet toch worden afgerond, dan is de burger aan zet en moet er een referendum komen.  Wij gaan daarvoor zorgen.

Bij de organisatie van een referendum komt veel kijken en daarvoor is jouw steun hard nodig. Teken daarom de petitie.

Zo laat jij weten dat als het aan jou ligt er een referendum komt over TTIP. Eis je recht als burger en red de democratie!

En: kom morgenmiddag (zaterdag 10 oktober) om 13 uur naar de grote TTIP demonstratie op het Daniel Jonas Meijerplein in Amsterdam! Meer info hier

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.