Vakbondsleden roepen op tot solidariteit met Palestina

Een groep vakbondsleden van onder andere de FNV heeft een verklaring opgesteld uit solidariteit met Palestina. Ze roepen andere vakbondsleden op om de verklaring ook te ondertekenen. Hieronder de integrale tekst van de verklaring.

Wij, een groep betrokken vakbondsleden, onder andere van de FNV, roepen op tot solidariteit met Palestina en de Palestijnse bevolking, en vragen de FNV zich luid uit te spreken tegen de genocide die nu plaatsvindt, en zich solidair te tonen met de bevolking en de plaatselijke vakbonden.

De actieve onderdrukking van Palestijnen is niet opeens op 7 oktober begonnen, maar is al de realiteit sinds 1948 toen de staat Israël werd gesticht. Sindsdien is al vaker op genocidale manier de Palestijnse bevolking wreed onderdrukt. Etnische zuivering van het gebied waardoor de meeste Palestijnen niet meer kunnen wonen waar hun (groot)ouders vandaan komen, mishandelingen, gevangenschap en nog meer vormen van onderdrukking zijn aan de orde van de dag. Op deze decennialange onderdrukking werd op 7 oktober gereageerd. Belangrijk om te realiseren is dat Palestijnen het recht hebben op gewapend verzet volgens de richtlijnen van de Verenigde Naties.(*)

De onderdrukking van Palestijnen wordt mede gerealiseerd door bedrijven uit de defensie-industrie van Israël. De grootste Israëlische is Elbit. Zij maken en verkopen de wapens, drones en andere middelen ter repressie van de Palestijnse bevolking. Schokkender is dat de Nederlandse staat een groot afnemer is van deze producten en ook dit jaar nog honderden miljoenen heeft betaald voor hun producten. Ook levert Nederland onderdelen voor militaire doeleinden aan Israël. Met andere woorden, de Nederlandse staat ondersteunt actief de onderdrukking van de Palestijnen met ons belastinggeld.

Dit valt in een bredere trend die waar te nemen is. Enerzijds besteedt Nederland meer geld aan wapens. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op sociale voorzieningen en is het in de publieke sector niet mogelijk om werkers een leefbaar loon te bieden. Het minimumloon kan niet omhoog omdat het te duur zou zijn, en studenten kunnen niet gecompenseerd worden voor het steeds duurder wordende onderwijs. Deze keuzes van de Nederlandse overheid voor onderdrukking raken werkers in Nederland dus ook.

Als vakbondsleden in Nederland zijn we solidair met vakbondsleden over de gehele wereld. Ook dus met de Palestijnse vakbonden.

Wat wij kunnen doen, en wat door lokale vakbonden van ons gevraagd wordt:

  • Spreek je uit tegen deze genocide, en roep op tot onmiddellijk staak het vuren, onmiddellijke toevoer van water, eten en medische zorg, faciliteer veilige vluchtroutes voor de mensen die gewond zijn of willen vertrekken.
  • Stop alle medeplichtigheid in het bewapenen van Israël. Dit betekent onder andere weigeren van financieren, produceren en vervoeren van wapens naar Israël.
  • Steun de boycot. Verbreek contracten met bedrijven die op de lijst staan van BDS, omdat ze een actieve rol spelen in het geweld tegen Palestijnse mensen.
  • Geef niet op in solidariteit.

Al deze eisen dragen bij aan het einde van de apartheid, zoals in het verleden de FNV ook de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika heeft ondersteund.

Kritiek op de staat Israël, apartheid, etnische zuivering, genocide is géén antisemitisme, hoe vaak goed betaalde lobbyclubs van Israël en onze overheid ons dat ook proberen wijs te maken. Wij verwijzen naar dappere Joodse organisaties als Een ander Joods geluid en Jewish Voices For Peace. Laat je niet verwarren, maar wees solidair. Hun strijd is onze strijd!

De verklaring kan hier door vakbondsleden worden ondertekend. De MENA-werkgroep van de FNV organiseert op 1 december een conferentie over steun aan democratische vakbondsinitiatieven in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop