Van de VS tot NL: nooit meer fascisme

De demonstratie die gepland stond op het Museumplein is op last van de gemeente verplaatst naar het Westerpark. De organiserende coalitie heeft besloten om de wijziging van de locatie te accepteren, ondanks dat wij niet overtuigd zijn van de argumenten die de gemeente aandraagt. Hier komen we echter later op terug. Voor nu houden we focus op ons doel: het organiseren van verzet tegen het fascisme dat over de hele wereld een opmars maakt. Wij willen niet dat onze antifascistische boodschap wordt overstemd door een discussie met de gemeente over de locatie.  

Daarom gaat de demonstratie morgen door om 15.00 uur op de gewijzigde locatie: het Westerpark in Amsterdam, nabij de Espressofabriek. Heb je symptomen? Blijf thuis. Vind je het teveel risico? Volg de livestream en doe mee aan de online actie. Als je komt, vermijd het OV, draag een mondkapje en houd ten alle tijden 1.5 meter afstand.

Oproep voor de demonstratie op 10 januari 15.00 uur.

De bestorming van het Capitool in Washington is een wake-up call. Duizenden mensen gaven gehoor aan Trumps oproep om naar de Senaat op te trekken. Onder leiding van de bewapende nazigroepering Proud Boys en de antisemitische complotdenkers van QAnon probeerden ze de bekrachtiging van het verkiezingsresultaat te voorkomen. Zij werden hierbij amper gehinderd door de politie of het leger. Dit is een voorlopig sluitstuk van de steeds verdere normalisering van Trumps leugens en demagogie. Het is een nieuwe stap in de opbouw van een fascistische beweging die steeds openlijker zijn gang lijkt te kunnen gaan.

Ook in Nederland krijgt extreemrechts steeds meer zelfvertrouwen. Corona-ontkenners steken met hun protesten een middelvinger op naar zorgwerkers en kwetsbare groepen in de maatschappij en hangen vaak dezelfde complottheorieën aan als de Amerikaanse Trump-aanhang. Politici worden met de dood bedreigd of thuis opgezocht. Extreemrechtse hooligans maakten het afgelopen jaar met geweld protesten en bijeenkomsten van antiracisme-activisten onmogelijk. Online intimidatiecampagnes hebben steeds grotere gevolgen voor de levens van mensen.

Deze ontwikkelingen op straat worden versterkt door extreemrechts in het parlement. De PVV is nu de grootste oppositiepartij. Baudet herwon de controle over FvD op een expliciet neofacistische basis. Andere politieke partijen legitimeren hen door bijvoorbeeld hun islamofobie of vluchtelingenhaat over te nemen of door met hen samen te werken. Delen van links zijn hiervoor niet immuun. De oorverdovende afwezigheid van een principiële kritiek draagt bij aan een maatschappelijk klimaat waarin extreemrechts kan gedijen. Deze zondag organiseert FvD in Volendam zelfs haar eerste straatmoment.

Dit kan niet onbeantwoord blijven. Deze gevaarlijke opkomst van extreemrechts moet terug worden gedrongen - dat kan alleen door samen op te trekken en een tegenbeweging op te bouwen. Een beweging die staat voor sociale gelijkheid, solidair is met onderdrukte groepen en pal staat voor democratische rechten. Dat is waarom we deze zondag met een brede coalitie de straat op gaan. Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

#Nooitmeerfascisme

Ons protest vindt plaats tijdens de piek van de tweede golf. Wij willen de zorg niet verder belasten, maar denken ook dat het bouwen van een antifascistische beweging niet kan wachten. Blijf dus thuis als je griep of symptomen hebt of met het openbaar vervoer moet reizen om bij het protest aanwezig te kunnen zijn. Draag een mondkapje en houd afstand tijdens het protest. Wij zullen een veilig anderhalvemeter protest op Museumplein faciliteren.

Eerste ondertekenaars:
- Active for Justice
- AFA Nederland
- Afrikaans Vluchtelingen Collectief
- Amsterdam City Rights
- Amsterdams Vredesinitiatief
- Antifascistisch Front Maastricht
- Aseed
- Askv/steunpunt vluchtelingen
- ASVA Studentenunie
- Beats Against Coal
- BIJ1
- BIJ1 Amsterdam
- Black Lives Matter Parkstad
- Bond Precaire Woonvormen Den Haag
- BROODBUIS
- Code Rood
- Code Rood Groningen
- Creative Writings
- De Bovengrondse
- Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië
- Den Bosch Kan Het
- Dona Daria
- Doorbraak
- DWARS, Groenlinkse Jongeren
- Emcemo
- de Goede Zaak
- Extinction Rebellion
- Fite Qlub
- Fossielvrij NL
- Fossil Free Culture NL
- GroenLinks Amsterdam
- GroenLinks Nijmegen
- Grutjes.nl
- Heerlen Kan Het
- KLIMAATMOEDERS
- Jonge Democraten
- Kuipers Juridisch
- Leiden voor 14
- Mad Pride Nederland
- MAMA Rotterdam
- Niet In Mijn Naam
- NLvanOnsAllen
- OngehoorzaamAanExtreemRechts
- Oy Vey
- Pro-Palestina Dam Groep
- Internationale Socialisten
- Queer is not a Manifesto
- Queers4Climate
- Rhythms of Resistance
- ROOD Amsterdam
- Stichting Meld Islamofobie
- Stichting Stem op een Vrouw
- Stichting Survival Nederland
- Stop the War on Migrants
- Transnational Institute, TNI
- University Rebellion
- We Promise
- We Reclaim Our Pride
- Wij Zijn Hier
- Women's March Nederland
- Zeebrug

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop