6 July 2020

Van verzorgingsstaat naar neoliberale strafstaat

Brochure van Ander Europa en de Euromarsen

"Na de Tweede Wereldoorlog werden er in West-Europa stelsels van sociale zekerheid opgebouwd. Werklozen, zieken, gehandicapten en ouderen werden door het recht op een uitkering beschermd tegen armoede. Het waren stelsels gebaseerd op solidariteit. Sinds de jaren tachtig wordt de ‘verzorgingsstaat’ langzaam afgebroken, de ‘vrije markt’ staat centraal. Het motto van nu is: ‘ieder voor zich en God voor ons allen.’ Er worden beslissingen genomen op Europees niveau zonder democratische inspraak van de bevolking. Met de schuldencrisis als argument moeten regeringen in heel Europa rigoureuze bezuinigingen doorvoeren.

De werkloosheid en armoede nemen toe en de lidstaten veranderen in neoliberale ‘strafstaten’. Een sterke linkse tegenstem op Europees niveau ontbreekt. De globaliseringsbeweging en de Euromarsen zijn een begin van het ontwikkelen van een gezamenlijke Europese beweging – een beweging tegen armoede en uitsluiting, voor solidariteit.”, aldus Piet van der Lende in de jongste brocure van het Comité Ander Europa en de Euromarsen.

Te bestellen bij Komitee Euromarsen, Da Costakade 162, 1053 XD Amsterdam Telefoon: 020-6181815, Email: euromarsen@dds.nl. Of via de site van Ander Europa, www.andereuropa.org waar hij ook te downloaden is.

euromarches.wordpress.com

Tags: 
Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren