Verslag Pir Sabaq (Pakistan)

08.03.2009

Op 29 juli is Pir Sabaq, in het Nowshehra disctrict, met een een bevolking van meer dan 34.000 inwoners volledig verwoest door de recente overstromingen. Inmiddels is een tentenkamp met meer dan 1000 tenten opgezet, maar de meeste inwoners wonen noodgedwongen nog steeds in hun verwoeste huizen. Wanneer deze huizen verder instorten kan dit leiden tot nog meer slachtoffers. Naast dat mensen hun huis zijn kwijtgeraakt, hebben ze ook hun huisraad verloren. Veel mensen hebben ook hun vee als runderen en geiten verloren. Gevolg is dat mensen zonder voedsel, drinken of kleding zitten.

Pir Sabaq is een stad waar hoofdzakelijk arbeiders wonen die in de marmer- en steenfabrieken, in de bouw of op het land werken. Toen de Labour Relief Committee (LCR) de stad half augustus bezocht, vertelden de locale bewoners dat het water meer dan 4 meter hoog stond, net zo hoog als de daken van de huizen. De overstromingen teisterde de stad om 4 uur 's nachts, op het moment dat mensen sliepen en mensen enkel tijd genoeg hadden om zichzelf in veiligheid te brengen. De eigenaren van kleine toeristische bootjes deden hun best om te helpen het leven van de gewone mensen te redden. Ter contrast, toen legerhelikopters ter plekke kwamen, begonnen ze onmiddellijk met het evacueren van de families van de militairen en de rijke mensen in de stad. Mensen zagen onmiddellijk de discriminatie van het leger. Mensen vertelden dat vele mensen vast zaten op de daken van hun huizen en dat ze tevergeefs zwaaiden voor hulp toen de legerhelikopters arriveerden.

Mensen nemen het de overheid kwalijk dat ze heeft gefaald om mensen tijdig te informeren over de gevaren en omvang van de overstromingen. Het is deze zelfde overheid die water uit de Warsik dam liet wegstromen, om naastgelegen militaire kampen te beschermen.

Het LRC heeft ook het huis van Pervaiz Lala, algemeen secretaris van de LPP in Pir Sabaq, bezocht. Net als het grootste gedeelte van de huizen was ook deze volledig verwoest; hij en zijn familie zijn nu dakloos. Lala vertelde dat mensen na de overstroming drie dagen zonder eten zaten. Tot dusverre heeft geen enkele overheidsvertegenwoordiger de regio bezocht. De minister van Informatie van de provincie heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat de overheid niet bij machte is om ook maar enige hulp te bieden aan de mensen in de getroffen gebieden. Dit terwijl twee dagen ervoor de eerste NGO's waren begonnen met het uitdelen van voedsel.

Er is nog steeds overal water in Pir Sabaq. Stank is overal en er is geen schoon drinkwater voorradig. Kinderen hebben last van diarree en huidziektes. De locale overheidsapotheek, de enige medische voorziening voor de inwoners van de stad, is volledig verwoest. In deze omstandigheden worden mensen voortdurend blootgesteld aan allerlei besmettelijke ziektes.

Vanuit Nederland willen wij onze zusterorganisatie Labour Party Pakistan ondersteunen en zamelen we geld in voor de hulpcampagne. Donaties, groot en klein, kunnen worden overgemaakt op giro 5543271 t.n.v. Socialistische Alternatieve Politiek, Nijmegen o.v.v. ‘Pakistan’.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.