13 August 2020

Vrede wordt bedreigd door klimaatverandering, oorlog is een grote bedreiging voor het klimaat

Alle grootmachten dragen fors bij aan klimaatvernietiging, door de productie van hun wapens en het voeren van oorlogen. De Amerikaanse oorlogsmachine omvat minstens 1774 militaire bases, straaljagers, tanks en vliegdekschepen. Samen met de wapenproducenten verslindt het eindeloos veel aardolie in zijn eeuwige oorlogen, waaraan ook Nederland meedoet.

Toch wordt dit thema in de discussie over klimaatverandering zelden genoemd, evenmin als de gevolgen van een dreigende kernoorlog. Het klimaatakkoord van Parijs bevat geen opdracht voor de militaire sector, terwijl krijgsmachten grootverbruikers zijn van fossiele brandstoffen. Het Amerikaanse Pentagon is de allergrootste individuele vervuiler ter wereld. Alleen al in 2017 zorgden de militairen voor meer emissie dan een land als Zweden.

Verder blijft na een oorlog verarmd uranium achter, als een bijna onzichtbaar en alles bedekkend fijnstof. Dit vormt op termijn een groot gevaar voor gezondheid en milieu. Ook zijn er nog nooit zoveel mensen wereldwijd gevlucht voor oorlog en milieurampen.

In de media gaat het nog steeds vooral over de verantwoordelijkheid van de burgers. “Wij” moeten minder vliegen, minder auto rijden enzovoort. Maar zo wordt het oplossen van het klimaatprobleem verengd tot de taak van individuen. Dat is gevaarlijk.

Juist nu vooral jongeren zich zorgen maken over hun toekomst, moeten we de echte grote oorzaak benoemen van de klimaatverandering. Protesten tegen de opwarming van de aarde moeten daarom samengaan met protesten tegen de eindeloze oorlogen.

DOE MEE MET HET AMSTERDAMS VREDESINITIATIEF!

Lees meer over onze standpunten op:
www.geengeldvooroorlog.nl
facebook/amsterdamsvredesinitiatief
amsterdamsvredesinitiatief@gmail.com

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren