Vrolijke wijsheid over LHBT vakbondswerk

13.06.2014

In een van de vele internationale vakbondsbijeenkomsten die Michiel Odijk bijwoonde – in dit geval toevallig in Istanboel – zei hij dat hij zoveel mooie verhalen te vertellen had, maar dat daar helaas geen tijd voor was. “Schrijf maar een boek!” riep iemand. Het resultaat is LGBT trade union work, experiences and perspectives, recent uitgegeven door de Abvakabo. Bedoeld voor een internationaal publiek en dus in het Engels geschreven, is het korte werk ook bijzonder leerzaam voor mensen in Nederland. De vrucht van een decennium of vier strijd en reflectie, geschreven met zelfrelativering en een gevoel voor humor, is het een plezier om te lezen.

Er staat veel concreet en nuttig advies in over vakbondswerk: over wetgeving en hulpverlening, werkgevers en collega’s, de vele gezichten van discriminatie, het verschil tussen LHBT werk in het onderwijs en in de zorg. Je ziet dat Odijk jarenlang een sleutelfiguur was in de LHBT groep van de Abvakabo. Maar hij trekt ook lessen uit linkse politiek, uit zijn activiteit in de internationale LHBT-koepelorganisatie ILGA, zelfs uit zijn korte carrière als biologieleraar.

Odijk behoort tot de generatie linkse homoactivisten die de homobeweging zag als deel van een veel breder proces van maatschappijverandering. De volgorde van zijn hoofdstukken lijkt op het eerste gezicht vrij willekeurig. Er zijn veel losse anekdotes (soms leuke, beginnend bij z’n oorspronkelijke afkeer van de Abvakabo, die hij even slaapwekkend vond als toenmalige voorzitter Dutman). Maar alles wat hij schrijft past binnen een goed doordachte globale visie.

Zijn standpunten zullen verrassend zijn voor veel jongere activisten, misschien soms zelfs een openbaring. Al hoewel hij expliciet schrijft voor homoactivisten, is het bestaan van een “homogemeenschap” voor hem allesbehalve vanzelfsprekend. (Je merkt dat aversie voor vaste seksuele categorieën niet gisteren is uitgevonden door de queer theorie.) Hij heeft het liever over seksuele diversiteit in het algemeen, en over het belang van seksuele bevrijding voor iedere mens. Ook uit hij twijfels over het zaligmakende homohuwelijk, en spijt dat het COC zijn eerdere toewijding aan pluriformiteit van relaties heeft opgegeven.

Odijks betoog kan gelezen worden als de conclusie van een tijdperk, want met het opdoeken van de Abvakabo gaat ook zijn LHBT groep op in FNV Roze. We moeten maar hopen dat de vrolijke wijsheid van zijn boek ook de nieuwe groep en een nieuwe generatie strijders zal blijven inspireren.

peterdrucker[at]grenzeloos.org

Michiel Odijk, LGBT trade union work, experiences and perspectives. A personal view. Abvakabo FNV, Zoetermeer, 2014. 100 blz. Te bestellen door €9,60 (€7 plus verzendkosten) over te maken naar IBAN NL68 INGB 000 029 2415 van Abvakabo FNV te Zoetermeer, o.v.v. “Bestelling boek LGBT trade union work”.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.