Waarom het ons gaat lukken TTIP te stoppen

09.10.2015

Fatalisme bekruipt ons als we het over TTIP hebben. “Te groot, te complex, het gebeurt allemaal achter gesloten deuren, wat kunnen wij eraan doen?” Nergens voor nodig. De strijd tegen TTIP en de bijbehorende politieke agenda is te winnen. Dat zegt Freek Bersch, campagnemedewerker TTIP bij Milieudefensie.

TTIP is overbodig

De voorstanders hebben telkens andere argumenten nodig, om hun positie te verdedigen. ‘Economische groei’ was het argument. Maar van dat argument blijft na bestudering van de rapporten bijna niks over. Volgens het meest optimistische onderzoek krijgen we er per dag één kopje koffie bij. Over tien jaar een half procentje groei.
‘Banen dan?’ Als we pech hebben, verliest Noord Europa (waaronder Nederland) 600 duizend banen, blijkt uit kritisch onderzoek.
‘Misschien worden de standaarden wel hóger’? Hogere standaarden zouden leiden tot minder handel en investeringen. Precies het omgekeerde van wat de voorstanders willen. Niet erg waarschijnlijk dus.
‘Om geopolitieke redenen dan. Europa moet een sterke positie behouden in de wereld.’ Maar wat is er sterk aan het verzwakken van je democratische rechtsstaat, de soevereiniteit om je eigen regels te maken en de bescherming van mens en milieu?

TTIP is onhoudbaar

TTIP is de smeerolie van een onhoudbaar economisch systeem. Een economisch systeem dat niet te redden is. De grenzen zijn bereikt. TTIP is bedoeld voor meer handel, meer investeringen, meer productie, meer consumptie. TTIP opent deuren voor olie, gas en kolen, voor landbouwproducten tegen bodemprijzen, voor concurrentie waarbij alleen de prijs telt.
Maar er is niet genoeg atmosfeer voor nog meer fossiele industrie, er is niet genoeg planeet voor nog meer uitputting en vervuiling en er is niet genoeg toekomst om een andere economie nog langer uit te stellen.
Terwijl onze economie zijn eigen gewicht niet meer kan dragen, doet TTIP er nog een schepje bovenop. Maar daarmee maakt TTIP het veel te lang uitgestelde debat over de onhoudbaarheid van onze economie onvermijdelijk. TTIP dwingt ons deze lang uitgestelde discussie NU te voeren.

TTIP is ongewild

Hoe reageerde jij toen je erachter kwam wat TTIP was? Arjen Lubach vergeleek TTIP met een frikandel. Hoe meer je erover weet, hoe minder leuk je het vindt.
Steeds meer mensen weten wat TTIP is en het protest groeit als kool. Nog maar een jaar geleden stonden er 50(!) gekkies in Amsterdam te demonstreren tegen een afkorting waar niemand over had gehoord. Op deze 10 oktober krijgen ze gezelschap van duizenden nieuwe medestanders.
In februari – toen nog bijna niemand in Nederland wist wat TTIP was – steunde driekwart van de Nederlanders een handelsverdrag met de VS. Maar hoe meer mensen erachter komen wat TTIP daadwerkelijk is, hoe meer ze het verwerpen. Uit de meest recente peiling blijkt dat 61 procent van de mensen die iets van TTIP weten, het verdrag niet ziet zitten.

TTIP brengt bewegingen bij elkaar

De vakbeweging en de milieubeweging hebben elkaar gevonden in de strijd tegen TTIP. Ook boerenorganisaties vinden aansluiting. Net als vele ondernemers die ook door hebben dat dit niet de weg is. En de beweging van mensen die zien dat onze voedselproductie anders moet. En zeker ook de bewegingen die staan voor onze publieke voorzieningen en onze democratie.
We vinden elkaar in de strijd tegen TTIP en we vinden elkaar in het besef dat het anders moet. De samenwerking verbindt ons en maakt ons sterker. En we zijn niet van plan om het bij het tegenhouden van TTIP te laten.

TTIP stoppen is nog maar het begin

Laten we de energie die TTIP bij ons losmaakt ook gebruiken voor een positieve beweging voor een nieuwe economie. Overal in de samenleving gebeurt het natuurlijk al. We nemen het heft in eigen handen. We ruilen, repareren en delen steeds meer. We wekken onze eigen energie op. We eten niet meer zomaar wat de voedselindustrie ons voorschotelt.
Maar ook de regels van onze samenleving moeten anders als we de ecologische grenzen van onze planeet willen respecteren, als we de rijkdommen van onze wereld eerlijk willen verdelen, als we echt een nieuwe economie willen.

Stap 1: Sla alarm tegen TTIP. Op 10 oktober in Amsterdam en daarna. En als TTIP gestopt is, dan gaan wij door.

Dit artikel is overgenomen van de site down to earth.

 

 

Soort artikel
Reactie van:

Niels-Valentij…

ma, 10/12/2015 - 18:42

De vraag is of we met zijn allen de smeergeld-praktijk echt zat zijn ,
of we genoeg bewust besef kunnen omzetten in daadkracht .
Ik hoop het werkelijk ...

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.