Warped, Gay Normality and Queer Anticapitalism

In 2000 publiceerde Grenzeloos redacteur Peter Drucker het boek ‘Different Rainbows’ over seksuele identiteiten in niet-westerse samenlevingen. Dat boek werd internationaal zeer goed ontvangen.

Peter heeft nu Warped, Gay Normality and Queer Anticapitalism gepubliceerd over de opkomst van homonormativiteit . Recente overwinningen op het vlak van LGBT-rechten, met name huwelijken van partners met hetzelfde geslacht in een aantal landen, (in Nederland nog steeds aangeduid als het homo huwelijk), zijn sneller gegaan dan de meeste mensen voor mogelijk hadden gehouden. Maar de bijbehorende opkomst van homo 'normaliteit' is verontrustend voor activisten met radicale sympathieën.

Warped, Gay Normality and Queer Anticapitalism  laat op basis van een breed scala aan (feministische, anti-racistische en queer) wetenschap en analyse zien hoe de opeenvolgende 'formaties van hetzelfde geslacht' van de afgelopen anderhalve eeuw die overeenkomen met verschillende fasen van de kapitalistische ontwikkeling, hebben geleid tot zowel de opkomst van 'homonormativiteit' en 'homonationalisme' als de huidige weerstand tegen 'queer'.

Het tweede deel van het boek geeft een overzicht van de verschillende seksuele opstanden en de queer-dimensie van veelsoortige bewegingen voor sociale rechtvaardigheid en transformatie en herkent daarin voorboden van een gezamenlijk en krachtig queer anti-kapitalisme.

Een uittreksel van het boek in het Engels is hier te lezen. Grenzeloos publiceerde vorig jaar onder de titel Heteronormativiteit, homonormativiteit en homonationalisme een vertaling van een inleiding van Peter op de wereldconferentie van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersexual Association (ILGA) in Mexico Stad.

Het boek is online te koop in de Grenzeloos winkel.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop