We denken even mee

24.11.2009

Vorige jaar zag het er nog veel gunstiger uit. Er was weliswaar een flinke recessie op komst, maar dat noemden we toen nog de creditcrisis, die kwam uit Amerika en die zou bij ons wel overwaaien. Op prinsjesdag vorige jaar presenteerde de regering een begroting met een overschot van 1,2 procent. Dit jaar is er een tekort op de rijksbegroting van zo’n 5,5 procent. Om toch de nodige uitgaven te kunnen doen moet de regering nu geld lenen op de kapitaalmarkt en zoals we weten zijn die jongens van de kapitaalsmarkt niet gek, die willen een leuke rente voor hun centen.
De tering moet dus naar de nering worden gezet. Wel beseft de regering (in tegenstelling tot de VVD en D66) dat als dat dit jaar al op volle toeren gebeurt de economie alleen nog verder het slop in wordt geholpen. Dus bewaren ze de grote klappen voor de komende jaren. Dit jaar moet vooral de trend worden gezet, met de herziening van de AOW, het aanpakken van de studiebeurzen, de zorgtoeslag en dat soort zaken. Daarmee wordt vast duidelijk wat het uitgangspunt van het kabinet is: de zwakste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.
Hoe dat er de komende jaren er precies uit moet gaan zien, daar laat het kabinet maar liefst 20 ambtelijke commissie op studeren. Die moeten in totaal voor 35 miljard aan bezuinigingen gaan bedenken. Maar gelukkig staan ze er niet alleen voor. Het kabinet schrijft op pagina 78 van de miljoenennota dat ook deelnemers aan het publieke debat met voorstellen mogen komen. Dat is bij ons niet aan dovemansoren gezegd. Wij doen graag mee aan het publiek debat en kunnen zo uit de losse hand wel wat bedenken.
Invoering van een miljonairsbelasting op vermogens boven de 1 miljoen euro van een paar procent. Progressief zoals bij de inkomen uit arbeid zou het mooiste zijn. (Nu betaalt men over elke miljoen euro vermogen maar ongeveer twaalf duizend euro belasting.) Afschaffen van de hypotheekaftrek, te beginnen met de hypotheken van laten we zeggen meer dan 350.000 euro. Het verhogen van het huurwaarde forfait voor dure huizen, bijvoorbeeld boven een waarde van 750.000 euro. Het weer invoeren van een belastingschijf van 72 procent voor hoge inkomens, bijvoorbeeld vanaf de inkomens boven de Balkenende-norm van 175.000 euro.
Het terugdraaien van de verlaging van de vennootschapsbelasting. Het beperken van rente aftrek voor bedrijven. De invoering van een belasting op valuta trasacties (een zogenaamde Tobintaks) Het terugtrekken van de Nederlandse troepen uit Afghanistan, het stoppen van de bijdrage aan het koninklijk huis (die kunnen het de komende jaren best uithouden met hun op 7 miljard euro geschatte vermogen).
Het voordeel van deze voorstellen (en er zijn er vast nog wel meer te bedenken) is dat ze eigenlijk meteen al doorgevoerd kunnen worden. We hebben het niet tot achter de komma doorgerekend, maar ze leveren heel wat meer dan de genoemde 35 miljard op. Dat betekent dat een deel van het geld gebruikt kan worden om de uitkeringen te verhogen en de armoede te bestrijden. Dat heeft ook als voordeel dat de economie weer een flinke impuls krijgt, want die arme mensen geven hun geld tenminste uit.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.