24 September 2020

'Zolang woningnood en leegstand hand in hand gaan, kraken wij door'

Vandaag heeft de Eerste kamer de initiatiefwet van het CDA, CU, VVD en SGP 'Wet Kraken & Leegstand' aangenomen. Alhoewel dit is een zware slag voor de kraakbeweging, geeft de beweging zichzelf gelukkig nog niet gewonnen.

In Breda is er na een demonstratie tegen woningnood en leegstand op de dag dat de Eerste Kamer voor het verbod stemde, een groot centraal gelegen pand gekraakt. Het pand is eigendom van een bekende vastgoedmagnaat. De activisten geven aan dat ze zullen doorgaan met kraken en het bezetten van panden, ook al is kraken met terugwerkende kracht strafbaar. Volgens de Bredase krakers doet illegaliteit doet niets af aan de legitimiteit van het kraken.
Zelfs het verblijven in kraakpanden is nu strafbaar gesteld. Krakers riskeren een jaar straf. Bij gebruik van geweld of intimidatie kunnen ze zelfs meer dan twee jaar krijgen. Dat het gebruik van 'geweld of intimidatie' door de rechterlijke macht ruim geïnterpreteerd zal worden licht in de lijn van verwachtingen. Eigenlijk is deze bepaling niets meer dan een stok achter de deur voor het geval dat mensen zich verzetten tijdens een ontruiming.
Of de leus 'kraken gaat door' waarheid zal worden of dat de kraakbeweging een zachte dood zal sterven is nog af te wachten. Hoewel er wel verzet is geweest tegen de wet, was het protest vaak niet erg overtuigend. Dat baart zorgen voor de toekomst en de kans is groot dat veel krakers op de duur de strijd opgeven en een andere manier van onderdak zoeken. Wat de gevolgen voor het deel van sociale strijd dat zich nu rond de kraakscene afspeelt zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen. Die zou een impuls kunnen krijgen omdat de noodzaak van strijd voor sociale en culturele vrijplaatsen groeit en men uit het subculturele kader van de kraakbeweging moet breken. Maar de wet zou ook de doodsteek kunnen zijn voor deze strijd.
In het verleden hebben diverse grote gemeentes tegen het kraakverbod gepleit. Ook nu bestaat de kans dat sommige grote gemeentes het verbod niet gaan handhaven en dat er vrijhavens ontstaan voor krakers in grote steden terwijl de repressie elders toeneemt. Ook in dit licht is de actie in een provinciestad als Breda een positief teken.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren