Aanval op Bouchallikht is onderdeel van patroon

20.11.2020

De afgelopen week is onze medestrijder in de beweging voor klimaatrechtvaardigheid, Kauthar Bouchallikht, door rechts onder vuur genomen. Wij steunen Bouchallikht en kennen haar als een toegewijde activist en bevlogen idealist. De campagne tegen Bouchallikht is niet gestoeld op standpunten van haar zelf, maar bestaat geheel uit guilty by association. Dit is niet de eerste keer en onderdeel van een vast patroon.  

We zien de afgelopen maanden steeds vaker hoe onderdrukte groepen en delen van links onder vuur worden genomen. De dynamiek hierachter is steevast hetzelfde: een rechtsradicale ‘speurneus’ doet aantijgingen aan het adres van een links persoon, dit wordt vervolgens groter gemaakt op social media door een netwerk van extreemrechtse media, politici en trollen en komt vervolgens ook bij gevestigde media terecht.

Een dergelijk patroon zagen we ook in de rechtszaak rond de racistische aanvallen op journalist Clarice Gargard. Na de door rechts veroorzaakte ophef werd de Officier van Justitie zelfs van deze zaak afgehaald, omdat deze zich in haar vrije tijd tegen discriminatie inzet – wie tegen discriminatie is, is volgens extreemrechts namelijk per definitie ‘niet neutraal’. Afgelopen weken werden ook FNV-bestuurders Demirtas, Boufangacha en Jong aangevallen omdat ze zich tegen racisme durven uit te spreken. 

Het is pijnlijk om te zien dat gevestigde media hier kritiekloos in mee lijken te gaan en zo steun verlenen aan de intimidatiecampagnes. Zo noemde de NOS in haar artikel over Bouchallikht, Carel Brendel, die een lange staat van dienst heeft als het gaat om het bedenken van islamofobe complottheorieën, een ‘publicist’. Volgens het Algemeen Dagblad is het twitteraccount Vizier op Links, dat adressen publiceert van linkse mensen, een ‘activistisch platform’.

Op deze manier probeert extreemrechts linkse activisten, mensen van kleur, vrouwen en moslims te intimideren en monddood te maken. En het blijft niet bij (social) mediageweld. Dezelfde kanalen delen nu informatie over de protesten van Kick-Out Zwarte Piet en roepen hun volgers op om te komen. Afgelopen zondag nog maakten honderden hooligans met geweld het protest van KOZP in Maastricht onmogelijk. Deze dynamiek wordt steeds dreigender. 

Wij schrijven deze verklaring omdat we ons realiseren dat als wij nu niet zij-aan-zij staan met de slachtoffers van dit soort campagnes, wij straks zelf aan de beurt zullen zijn. Solidariteit is altijd een van de kernwaardes van de progressieve beweging geweest. Het is ook de enige manier waarop we de strijd tegen de klimaatcrisis en racisme aan kunnen gaan. 

Ondertekend door:

ActionAid NederlandAmsterdam BIJ1Animal Rebellion NederlandAralezAsian RaisinsBDS Nederland Beats Against CoalBIJ1BKB | Het CampagnebureauBlack RenaissanceBlauwe moskeeBoth ENDSBuilding The BaileoCode RoodCode Rood GroningenCollectief tegen IslamofobieComité 21 maartComité van WaakzaamheidDe BovengrondseDe Goede ZaakDecolonize Groningen DeltaDENK AmsterdamDiversity MediaDwars, GroenLinkse jongerenEMCEMOExtinction Rebellion NederlandFarming QueersFemNet (Feministisch Netwerk GroenLinks)Fite Qlub FNV HandelFNV SchoonmaakFossielvrij NLFossil Free Culture NLFossil Free FeministsFossil Free MaastrichtFour Worlds EuropeFree West Papua Campaign NederlandFridays for FutureGrutjesHaagse StadspartijHet ActiefondsInternationale SocialistenIslam-wise.nlJongeren Milieu Actief (JMA)Justice and Peace Kick Out Zwarte PietKleur de KamerKlimaatActieNijmegenKlimaatcoalitie Maastricht KMAN KrapuulLove FoundationMaastricht for ClimateMr & Mrs Oasis Musicians for ClimateNeighborhood FeministsNIDANieuw WijNIYA - Young AdultsNLvanOnsAllenOngehoorzaamOy Vey (www.oyvey.nl)Pan Asian CollectivePINK!Precious Plastic Maastricht Queer is not a Manifesto Queers4ClimateRADICAAL, Politieke Jongeren BIJ1Re-peatReclame FossielvrijRhythms of ResistanceS.P.E.A.K (moslimvrouwxn collectief)SAP GrenzeloosSIORHAAGLANDENSocialistisch Alternatief- ISA Nederland Stichting BekeerlingStichting Commons NetworkStichting Here to SupportStichting kleurrijk Arrahma te Assendelft Stichting Meld IslamofobieStichting Multicultureel Schiedam (SMS)Stichting Nederland Wordt BeterStichting Okaz Stichting Stem op een VrouwTransnational Institute (TNI)Utrecht Klimaatneutraal 2030Utrechtse Klimaat CoalitieVereniging Stille Armoede ZaanstadVrij Oost TimorVrije Bond UtrechtWe PromiseWeg van Verdriet Wij Blijven Hier!WISEZetje InZus en Zo

 

Soort artikel
Reactie van:

r.lubbersen (niet gecontroleerd)

ma, 11/30/2020 - 12:28

Schandalig! Om een verklaring af te drukken zonder afstand te nemen van de volkomen onterechte kwalificaties van Carel Brendel als "extreemrechtse blogger" en bedenker van "islamofobe complottheorien". Carel Brendel bevindt zich als rationeel islam-criticus in het gezelschap van andere absoluut niet-extreemrechtse critici als  Leon Korteweg en Zihni Özdil. Zie ook Vrij Links.

Reactie van:

Michael Joosten (niet gecontroleerd)

di, 12/01/2020 - 08:25

'Carel Brendel kopieert met zijn beschuldigingen tegen Groen Links zoals gewoonlijk islamofobische flauwekul, " aldus Abu Pessoptimist, wiens columns regelmatig worden aangegeven bij Van Elders op deze site Carel Brendel kopieert met zijn beschuldigingen tegen GroenLinks zoals gewoonlijk islamofobische flauwekul – Krapuul
"Hoe Carel Brendel en de "voormalige" nazikrant hun zoveelste racistische hetze tegen een jonge idealist bij elkaar blunderen," aldus Peter Breedveld Frontaal Naakt. » Hoe Carel Brendel en de “voormalige” nazikrant hun zoveelste racistische hetze tegen een jonge idealist bij elkaar blunderen

Interessant. Ik raad iedereen aan de door Michael Joosten geadviseerde artikelen van Abu Pessoptimist en Peter Breedvekd te bezoeken. En om dan door de hysterische toonzetting heen te lezen en vooral te letten op hún gebruik van 'guilt by association' ten aanzien van Carel Brendel, hetgeen zij en de ondertekenaars van de tegen hem gerichte verklaring hem voor de voeten werpen. En om dit dan toch maar even te vergelijken met de betrekkelijk nuchtere en feitelijke opstelling van Carel Brendel zelf op zijn site: http://www.carelbrendel.nl/. Mijns inziens is er in zijn geval geen sprake van een "rechtsextreme 'speurneus'" of van iemand die schuldig is aan "islamofobe complottheoriën". Dat is 'guilt by slander'.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.