Abortus in de VS: noodtoestand, verdedig onze rechten!

Mijn eerste demonstratie voor reproductieve rechten was in 1968, toen ik met anderen demonstreerde voor 'Gratis abortus op verzoek'. Dat was wat de vrouwenbeweging in die tijd eiste, een eis die nooit is ingewilligd.

Volgend jaar mei of juni, als het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten uitspraak doet in de anti-abortuszaak in Mississippi, zal het ofwel nog meer beperkingen opleggen aan reproductieve rechten – of het toch al gebrekkige Roe v. Wade omverwerpen. Als je ze optelt, is de reactionaire meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof tegen abortus, terwijl de meerderheid van de Amerikanen abortus onder veel omstandigheden steunt.

Wat betekenen grotere beperkingen? Het betekent dat het moeilijker en duurder wordt om een zwangerschap te beëindigen. Hoe groter de afstand, hoe moeilijker het is. Dat betekent dat instellingen – of het nu ziekenhuizen zijn of politie en rechtbanken – het recht hebben om te oordelen over iemands persoonlijke medische beslissingen.

Het creëert ook een klimaat waarin vrouwen die een miskraam hebben gehad, het risico lopen voor de rechter te worden gesleept en te worden vervolgd voor moord, doodslag of kindermishandeling. Dit is met name het geval als ze arm zijn of een donkere huidskleur hebben.

Zwangeren zijn gearresteerd omdat ze van de trap vielen, alcohol dronken, zich op een 'gevaarlijke' plaats bevonden, een doodgeboren kind hadden, verslaafd waren aan drugs of HIV hadden. In de afgelopen 15 jaar, toen er meer beperkingen in de staten werden ingevoerd, werden elk jaar ongeveer 85 vrouwen gearresteerd, vervolgd en veroordeeld. (Zie de website van de National Advocates for Pregnant Women)

* In januari 2020 kreeg Brittany Poolaw, 19 jaar oud, een miskraam toen ze 21 weken zwanger was. Ze werd beschuldigd van doodslag met voorbedachte rade. Omdat ze de borgsom van 20.000 dollar niet kon betalen, zat ze meer dan 18 maanden in de gevangenis tot haar proces in oktober 2021, toen een jury haar na drie uur beraadslaging veroordeelde. Als lid van de Comanche Nation werd ze veroordeeld tot vier jaar. (Oklahoma)

* In 2018 beviel Adora Perez van een doodgeboren baby; het OM beweerde dat dit werd veroorzaakt door drugsgebruik. Ze zit een straf van 11 jaar uit voor doodslag. (Californië)

Als Roe v. Wade wordt vernietigd, hebben de meeste zuidelijke en Midwestelijke staten ofwel triggerwetten of anti-abortuswetten van vóór 1973 die abortus zouden verbieden. Zelfs in het geval van een 'medische uitzondering', zoals in de Texaanse SB8 staat, creëert het een huiveringwekkende omgeving waarin ziekenhuizen en artsen bang zijn dat ze zullen worden aangeklaagd.

Sinds de Texaanse wet op 1 september van kracht werd, werd een vrouw met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit een landelijk deel van Zuid-Texas afgewezen door zowel haar arts als het ziekenhuis. Als de bevruchte eicel haar eileider had doen barsten, had ze kunnen sterven. Gelukkig kon ze 12 uur rijden naar een ziekenhuis in New Mexico – maar dat soort vertraging kan iemands leven kosten.

Sommige wetten staan ingrijpen pas toe als de misvormde foetus geen hartslag meer heeft. Tegen die tijd kan de vrouw sterven aan septische shock of orgaanfalen. In Ierland kreeg Savita Halappanavar (31), een tandarts uit India, in haar 17e week een miskraam, maar ze bracht dagen in het ziekenhuis door in afwachting van de dood van de niet-levensvatbare foetus.

Tegen die tijd kon haar eigen leven niet meer worden gered. In oktober 2021 overleed een Poolse vrouw Izabela (30), 22 weken zwanger. In beide gevallen demonstreerden mensen op straat en eisten verandering. Ierland heeft zelfs zijn wet veranderd na de massale verontwaardiging naar aanleiding van Savita's dood.

De enige manier waarop we controle kunnen krijgen over ons eigen reproductieve leven is om samen te strijden. Geen restrictieve abortuswetten, wetenschappelijke seksuele voorlichting, verzet tegen gedwongen sterilisatie; een einde aan de hoge moeder- en kindersterfte, gezondheidszorg voor iedereen en het recht om kinderen op te voeden in een gezonde en veilige omgeving. Niets minder is aanvaardbaar.

[Dit is een bewerkte versie van de toespraak die ik op 1 december hield tijdens de bijeenkomst in Lansing in de Rotunda van het Capitool van de Staat Michigan. Deze bijeenkomst werd gehouden op hetzelfde moment dat het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten de pleidooien aanhoorde over de anti-abortuswet van Mississippi. Drie dozijn activisten gingen later naar de zalen van het Huis van Afgevaardigden terwijl ze in zitting waren en lazen gezamenlijk een verklaring voor waarin werd opgeroepen tot de intrekking van de anti-abortuswet van Michigan uit 1931, die van kracht zou worden als Roe v. Wade ongedaan zou worden gemaakt. We verlieten de zaal al zingend 'Herroep 328.']

Dit artikel stond op Against the Current. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop