Ada Colau: 'Als we dit goedpraten verliezen we de democratie'

Ada Colau - 

Ada Colau, burgemeester van, Barcelone, is geen voorstander van onafhankelijkheid voor Catalonië. Zij staat zeer kritisch tegen het beleid van Catalaans eerste minister Puidgemont. Het geweld van de nationale politie tegen de Catalaanse kiezers is echter ontoelaatbaar. "Als we dit goedpraten verliezen we alles, verliezen we de democratie".

De centrale regering van de Partido Popular (de conservatieve partij) volhardt in haar leugens. Ze blijft ontkennen wat overduidelijk is voor de internationale pers en voor iedereen die de beelden heeft gezien van de politierepressie op 1 oktober in Catalonia: dat er geweld was, brutaliteit, gemeenheid.

Jarenlang heeft rechts in Spanje een vals en verwrongen beeld opgehangen van wat er in Catalonia gaande is. Ze hebben het over totalitarisme, over een gebroken gemeenschap, over een bevolking afgedreigd door gewelddadige separatisten. Zelfs de woorden die ze kiezen zijn niet neutraal. “Aanzetten tot geweld” en “separatistisch” zijn geen beschrijvende termen maar hebben een zeer beladen connotatie. Met deze woorden beginnen ze de ontmenselijking van de anderen ... en eindigen ze met het neerslaan van oudere vrouwen in de deuren van scholen, wat ze dan 'professionalisme” noemen, “proportioneel” en “verdediging van de democratie”.

Wanneer twee verschillende versies van dezelfde realiteit circuleren, is het best de feiten zelf te analyseren. Het is een feit dat afgelopen 1 oktober in totaal 844 mensen werden verwond. Een van hen heeft bijna een oog verloren ... proportioneel? Wat is er proportioneel aan een oog? Wat is er proportioneel aan een vrouw van de trappen gooien? Oudere dames bij de haren meesleuren? Aan de angst die kinderen voelden en nog voelen toen ze zagen hoe hun scholen werden beschadigd?

Ik ben geen voorstander van onafhankelijkheid voor Catalonia en ik steun geen unilaterale acties. Ik heb dat meerdere malen gezegd en ik zeg het opnieuw. Ik ben zeer kritisch over de (Catalaanse regionale) regering van Puigdemont en ik hou helemaal niet van de manier waarop hij de zaken heeft aangepakt. Er is echter iets dat hoger staat dan onze individuele opinies en dat iedereen zou moeten verenigen die gelooft in rechten, vrijheid en democratie en die waarden verdedigt: het gebruik van staatsgeweld tegen een vreedzame bevolking kan niet getolereerd worden.

Vandaag (3 oktober) heeft de woordvoerder van de (centrale) regering de Catalanen, die demonstreerden tegen de repressie van de politie, “nazi's” genoemd. Weeral dat woordgebruik ... nazi's? Is (woordvoerder) Hernando zich bewust van wat de nazi's deden? Hebben de nazi's jarenlang vreedzaam gedemonstreerd om het recht op stemmen te vrijwaren? Hebben de nazi's scholen beschermd terwijl honderden politieagenten hen neersloegen? De duizenden mannen en vrouwen, jong en oud, die vandaag (3 oktober) de straten vulden met de leuze “Wij zijn mensen van vrede”, zijn dat echt “nazi's”? Zo nonchalant het woord “nazi's” gebruiken is een belediging van de slachtoffers van het nazisme en de heer Hernando zou beschaamd moeten zijn.

Als wat ik hier (op Facebook) neerschrijf er in slaagt informatiegrenzen te overschrijden, als mensen buiten Catalonia dit lezen en willen weten wat hier aan het gebeuren is, zou ik hen respectvol willen vragen een poging te wagen om dit conflict met openheid van geest te analyseren. Ik daag hen uit om dat wat door de woordvoerders van de (centrale) regering wordt gezegd en, erger nog, wat door hen wordt goedgepraat, in vraag te stellen. Wij staan voor een crisis van de staat zonder precedent. Ik maak me grote zorgen over de complete impasse in de relatie tussen de Catalaanse en de Spaanse regeringen. Wat echter helemaal tragisch zou zijn, is dat we zouden toelaten dat de vele banden van broederschap en genegenheid die ons verbinden zouden gebroken worden. We kunnen dat niet laten gebeuren.

We werden geslagen. We werden gekwetst. Het zal niet makkelijk zijn dat te vergeten. Wij hebben uw steun nodig. Wat gebeurd is, verkracht de fundamentele rechten en vrijheden van ons allen: Catalanen, Spanjaarden, Europeanen ... Vandaag is het Catalonia, maar morgen kan het eender waar gebeuren, als we dat aanvaarden en ongestraft laten. Als we dat goedpraten, zijn we verloren. Iedereen verliest dan. De democratie verliest.

Onze vaders, moeders en grootouders die samen voor onze democratie hebben gestreden zouden ons dit niet vergeven. Voor hen, voor hun erfenis, laat ons samengaan om de democratie te redden, om die mensen uit hun functie te verwijderen die deze harde repressie hebben bevolen en die niet capabel zijn om politieke en vreedzame oplossingen na te streven. Zij die in de regeringen zitten moeten luisteren, moeten de mensen respecteren, moeten positieve voorstellen op tafel leggen en alternatieven. Boven alles mogen ze nooit meer in actie treden tegen een ongewapende bevolking.

Ada Colau, burgemeester van Barcelona, plaatste deze tekst op haar Facebookpagina op dinsdag 3 oktober, na de grote betogingen in Barcelona en andere steden van Catalonia. Vertaling Lode Vanoost.  Dit artikel is overgenomen van De Wereld Morgen 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop