Via bedrog kwam Griekenland in de eurozone; zal het door nieuw bedrog erin blijven?

10.07.2015

10 juli 2010 – Begin jaren 2000 hielpen fraude-experten van investeringsbank Goldman Sachs de cijfers over de Griekse staatsschuld te vervalsen, zodat het land de eurozone  binnengeloodst kon worden. Vandaag zijn het technocraten uit het Franse ministerie van financiën die de Griekse regering geholpen hebben bij het opstellen van voorstellen die een kaakslag zijn voor de neen-stemmers bij het referendum van nog geen week geleden. Bedoeling is nu het land in de eurozone te houden.

Welke de drijfveren van de regering Tsipras waren voor dit manoeuvre zal nog moeten blijken. Het zal ook nog moeten blijken wat het lot is van een linkse regering die op de rechtse krachten in het Parlement moet rekenen om overeind te blijven. Of waarin Griekse jongeren, die zondag massaal OXI zegden aan nieuwe Trojka-oekazen, nog zullen geloven als democratische principes sneuvelen samen met de hoop op verandering…

Hoe het verder ook verloopt in Griekenland, één ding wordt nu wel duidelijk: de Europese Muntunie kan slechts in stand gehouden worden door chantage, autoritaire antidemocratische elitepolitiek , het uitspelen van landen tegen elkaar en de vernietiging van wat 150 jaar arbeidersstrijd tot stand gebracht heeft. Het Europees bouwsel zit zodanig pervers in elkaar dat men uiteindelijk moet hopen dat bekrompen politici in Duitsland, Nederland, België … een nieuw zogezegd “steunpakket” voor Griekenland afwijzen en zo vermijden dat het land nog dieper zinkt. Immers, als vijf jaar trojkabeleid de economie met een kwart deed dalen en hele bevolkingslagen deed verpauperen, wat zou dan het gevolg zijn van nog eens vijf jaar van dat beleid?

Het is aan de Grieken om hun regering af te rekenen op het gevoerde beleid. Maar het is aan ons om aan dit Europees neoliberaal regime te zeggen: OXI!

Dit commentaar verscheen eerder op Ander Europa.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.