Catalonië. Anticapitalistes: trotseer artikel 155

We publiceren hieronder een recente verklaring van onze Catalaanse zusterorganisatie Anticapitalistes. De verklaring werd aangenomen voor de in werkeing stelling van artikel 155 door het PP-PSOE-Ciudanos – blok op vrijdag en het uitroepen van de onafhankelijk in het Catalaans parlement. Een verklaring van Anticapitalistes van na deze gebeurtenissen vind u hier in het Engels. (redactie Grenzeloos).

1. Het in werking stellen van artikel 155 door de regering Rajoy is een staatsgreep in Catalonië. Deze aanval beoogt het ontbinden van een gekozen regering en het opleggen van verkiezingen aan een autonome regio, daarmee het democratisch mandaat van 1 oktober en de oproepen tot dialoog negerend. Het is een aanval die ook gericht is op de media in Catalonië die al hebben verklaard dat dit een schending is van de ‘vrijheid van meningsuiting  en informatie’ en dat ze zich niet laten onderwerpen.

Het is een staatsgreep die komt bovenop alle aanvallen waaronder wij leven zoals in de aanloop naar 1 oktober en op de dag zelf; de aanhoudende inzet van politie; de demagogie van de laatste week tegen de mensen in het onderwijs die een speerpunt van de beweging waren, en natuurlijk de arrestatie van Jordi Cuixart en Jordi Sanchez, presidenten van Omnium en ANC die wij steunen.

Het antwoord op deze serie aanvallen is een gemobiliseerd Catalonië, zoals de bijna half miljoen mensen die gisteren (zaterdag 21 oktober) het centrum van Barcelona vulden.

2. Het is op de straten en door zelforganisatie van de bevolking dat we het recht op zelfbeschikking kunnen realiseren, alleen zo kunnen we de dreigementen van en de repressie door het regime weerstaan. Het niet erkennen van de autoriteit van de PP (1) om de media, de politie of het Catalaanse parlement te besturen vereist een sprong voorwaarts in de massale burgerlijke ongehoorzaamheid die we in de  afgelopen maand hebben ervaren. Om deze sprong te maken moeten we consequent antwoorden op Artikel 155; door mobilisaties, algemene stakingen, fondsen verzamelen om de boetes collectief te betalen, economische alternatieven ontwikkelen… Een reeks van initiatieven die ons in staat stelt niemand achter te laten, obstakels die we tegenkomen te overwinnen, en de strategie van de angst te neutraliseren.

3. Verre van de terugkeer naar de ‘normaliteit’ waar het regime naar zegt te streven, probeert de opschorting van de autonomie van de Catalaanse instituten een constitutionele restauratie met een reactionair effect te bewerkstelligen. Deze reactie zal op een massale afwijzing in Catalonië stuiten, waar ongehoorzaamheid zal worden georganiseerd en grote allianties buiten Catalonië zullen worden opgebouwd om isolement te voorkomen. Allianties met de mensen in Europa die leiden onder de autoritaire politiek van de EU en haar regeringen, maar ook om in heel Spanje een democratisch anti-regime blok te herbewapenen dat overal  een constituerende impuls kan aansteken.

4. Het is nu een dringende taak om de soevereiniteit van Catalonië werkelijkheid te maken om zo de constitutionele restauratie in het autoritaire kader te voorkomen en niet terug te wijken voor de democratische uitdaging voortvloeiend uit 1 oktober. Dit impliceert het achter ons laten van gepraat dat onafhankelijkheid makkelijk is en collectief de uitdagingen die voor ons liggen te aanvaarden. Wij geloven dat het verwezenlijken van de soevereiniteit bestaat uit het openen van een constituerend proces door de bevolking, zodat degenen die het referendum verdedigden ook de voorvechters van de nieuwe Republiek worden. Een constituerend proces is niet louter het opstellen van een grondwet maar een periode om nieuwe instellingen te ontwikkelen die voortvloeien uit de zelforganisatie van het volk, die tegenmacht ontwikkelen tegen de chantage, maar ook om het terrein van de soevereiniteit naar het sociale uit te breiden.

Ongehoorzaamheid en zelforganisatie zijn onze instituten, vandaaruit openen we een constituerend proces waarop we de Republiek bouwen.

Anticapitalistes verenigt de leden van de Vierde Internationale in Catalonië en is de zusterorganisatie van SAP/Grenzeloos.

1. De PP bezet 11 van de 135 zetels in het Catalaanse parlement maar vormt na het in werking treden van Artikel 155 daar de regering. 

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Frans Weijmer

vr, 10/27/2017 - 19:15

Twee opmerkingen: a) Het "demokratisch mandaat" van 1 oktober had niets demokratisch. Het was geen referéndum, waar ongeveer 46% van de bevolking stemde.
b) hoe wil je een referéndum doorvoeren en de onafhankelijkheid verklaren als je 48% van de stemmen hebt? Wat doe je met de 52% die geen onafhankelijkheid willen, mensen die zich zowel spanjaarden als Catalenen voelen?
Desalnietemin, dit rechtvaardigt op geen enkele maniet de interventie van de regering Rajoy (Art, 155) want dat is zonder meer de terugkeer van het Franco-regiem in Catalonie. Art, 155 lost niets op, verergert alleen de enorme tweespalt en sociale breuk binen de bevolking.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop