De Dirigent: een supersterke-vrouw-film

17.11.2018

Als Les Gardiennes, over Franse vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog, een sterke-vrouwen-film is, dan is De Dirigent een supersterke-vrouw-film. De film gaat over een Amerikaanse vrouw van Nederlandse herkomst, Antonia Brico,  die in de twintiger jaren van de vorige eeuw het lef heeft om … dirigent van een orkest te willen worden. Dat was toen bepaald geen gewone zaak. Dirigeren was een mannentaak! Maar Antonia vocht zich tegen alle vooroordelen in een weg omhoog. En Maria Peters heeft een geweldige film gemaakt over haar worsteling en boven komen.

Onbetamelijk

Vijftien jaar geleden zag Maria Peters een documentaire over het leven van Antonia Brico (1902 – 1989). Antonia was een Amerikaans-Nederlandse  vrouw die erin slaagde om in de periode 1926 – 1933 dirigent te worden van behoorlijk gerenommeerde symfonieorkesten, zoals het Berlijn Filharmonisch en het New York Filharmonisch Orkest. Ze was daarmee één van de eerste vrouwen die het mannenmonopolie op dirigeren doorbrak. Een vrouw die wilde dirigeren en (dus) leiding geven, dat was nog ongehoord. Zoiets werd onesthetisch en onbetamelijk gevonden. Antonia ontmoette derhalve veel weerstand bij haar streven naar het hanteren van het stokje. Maar ze zette door. En ze brak ook door. Zowel  op het podium als in haar sociale leven toonde ze zich een ijzersterk personage. Het betekende ook offers in haar persoonlijk leven. Zo ging een grote liefde verloren aan haar carrière. Daar stonden dan weer wel goede vriendschappen en erkenning tegenover.

Gouden greep

Maria Peters was na het zien van de documentaire over Antonia Brico ‘verkocht’. Daar moest ze een film over maken. Ze was zelf al aardig aan het doorbreken met succesvolle films als Kruimeltje, Pietje Bell en Sonny Boy (naar het boek van Annejet van der Zijl). Maria nam contact op met een neef van Antonia (Rex Brico) en ging aan de slag om de beginjaren van Antonia in beeld te brengen. Voor de hoofdrol in haar film kwam ze uit bij Christanne de Bruijn. Een gouden greep, want muzikaal, mooi, begenadigd en met ervaring in musicals als Sister Act en Wicked.  Het is een geweldige film geworden. Met prima acteerwerk, schitterende locaties, drama, verrassing, spanning, haarscherpe stellingnames, maar ook met lichte tonen. Maria Peters verstaat haar vak en heeft een gedenkwaardige episode met een bewonderenswaardige strijd voor emancipatie vastgelegd. Dat is alleen al daarom van belang, omdat die strijd nog niet helemaal gestereden is! Voor de vijftig meest beroemde orkesten op deze wereld heeft tot op heden namelijk nog steeds geen vrouw als dirigent mogen staan….

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.