De ene vorm van racisme kan niet goedgepraat worden door een andere vorm van racisme

21.09.2014

Op de demonstratie Samen tegen racisme op zaterdag 20 september in Den Haag was Lonneke Lemaire van het Platform Stop Racisme & Uitsluiting een van de sprekers.

Wij leven in een racistisch land. De laatste 25 jaar is in ons land sluipenderwijs en stap voor stap de bevolking rijp gemaakt voor discriminatie en openlijk racisme. Ik herinner me nog goed hoe geschokt ik was toen Rob Oudkerk voor het eerst de term ‘kutmarokkanen’ gebruikte. Dat was in maart 2002 en slechts een half jaar na de aanslag op de Twin Towers en de aangekondigde ‘war on terror’. Nu dus 12 jaar geleden. Je mocht dit zeggen, het was gelegitimeerd. Vanuit Den Haag werd het tegenover elkaar plaatsen van bevolkingsgroepen aangemoedigd. Mensen gingen denken dat het aan de Oost-Europeanen ligt dat wij geen baan hebben. Of dat het de moslims zijn die ons bedreigen. Zwarte Nederlanders krijgen meer dan ooit te horen dat ze maar 'terug moeten naar hun land'.

Als dit zo doorgaat dan belanden we in een situatie die te vergelijken is met die van de dertigerjaren van de vorige eeuw. Door het systematisch treiteren, verdacht maken en intimideren van Joden begon de bevolking in Duitsland ook steeds meer te gelover dat het de Joden waren die de oorzaak waren van alle ellende. Want dat er ellende was in de 30er jaren in Duitsland, dat was duidelijk. Net als nu was er crisis en moest er een zondebok worden gevonden. Maar we weten waartoe die haat toen heeft geleid.

Anne Ruth Wertheim zegt hierover: 'het steeds weer herhalen van negatieve kwalificaties over bepaalde mensengroepen nestelt zich geniepig beetje bij beetje in de hoofden van de bevolking tot er uiteindelijk wordt overgegaan tot massaal geweld tegen zo'n groep.' Is dat niet een vreselijke, angstaanjagende gedachte? Massaal geweld tegen een bevolkingsgroep?

Overal in Europa worden bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. In Hongarije is de fascistische Jobbik partij groot geworden. Roma en Sinti burgers zijn het slachtoffer en worden het land uitgezet. In Griekenland zijn het migranten en vluchtelingen (veelal uit Afrika) die van markten worden afgeslagen door de neo nazi partij Gouden Dageraad. Ook gebruikt de Gouden Dageraad weer termen als ‘Joden zijn ongedierte’ en laait het antisemitisme weer op. Twee dagen geleden werd de fascistische moord op de Griekse rapper Pavlos Fyssas herdacht, nu een jaar geleden. In Italië en Frankrijk worden zwarte ministers en politici voor aap uitgescholden.

In Duitsland zijn in de afgelopen 20 jaar meer dan 800 racistische moorden gepleegd. Veel van de slachtoffers waren burgers met een Turkse achtergrond. Dit kwam naar buiten tijdens het proces tegen neo-nazi Beate Zschäpe.Ook is geweld tegen homo’s overal in Europa weer zeer actueel.

Hier in Nederland is Wilders allianties aangegaan met verschillende racistische en fascistische Europese partijen, waaronder het Front National in Frankrijk.

Sinds de ‘Kutmarokkanen' van Rob Oudkerk is het steeds erger geworden. De aanslagen op moskeeën; brandstichting en met bloed besmeurde muren en zelfs een varkenskop op de stoep van een islamitisch gebedshuis.

En nu gaat het om het afpakken van het paspoort zonder tussenkomst van de rechter. En dit voorstel komt niet uit de koker van de PVV maar uit de koker van minister Opstelten van de VVD. De partij die ook werkt aan een voorstel om de toetsing van wetten aan internationale verdragen door de rechter uit te sluiten. De partij van de beruchte Bosman wet. De wet die bepaalde Antillianen niet meer wil toelaten tot dit land. Meer en meer worden voorstellen gedaan die de rechtstaat ondermijnen.

En er is deze afschuwelijke zomer nog iets bijgekomen. Neo-nazi’s zoals in Oekraïne maar ook hier in Nederland hebben het weer over het uitroeien van Joden.

Met het Cidi en de Telegraaf voorop hebben tientallen bekende Nederlanders zich in een advertentie uitgesproken tegen antisemitisme. Bij de ondertekenaars behoorden enkele overbekende Islamofoben als Theodor Holman (Anders Breivik aanhanger) en Henk Bres (Wilders aanhanger). In feite is deze advertentie vooral een aanval op de moslims. Het zijn de moslims die het toegenomen antisemitisme in de schoenen geschoven krijgen. De term antisemitisme wordt te pas en te onpas misbruikt. Zo worden kritiek op Israëls politiek en de Israëlische aanvallen op Gaza als antisemitisch bestempeld. Dat is onzin. Antisemitisme is haat tegen Joden, en daar moeten we altijd en overal tegen strijden. Dat is iets heel anders dan kritiek op Israel.

Helaas wordt dat onderscheid vaak niet gemaakt ook niet door organisaties als het Cidi en door Israel zelf. Maar nooit kan de ene vorm van racisme goedgepraat worden door een andere vorm.

En deze nieuwe vorm van islamofobie wordt ook nog ’s gevoed door organisaties als het Cidi en niet in de laatste plaats door Israel zelf dat niet handelt in het belang van de joden maar actief meewerkt aan de toename van antisemitisme in de wereld. 

Ik behoor bij toeval tot de groep Nederlandse burgers die geen angst hoeft te hebben op straat. Ik heb niet te maken met etnisch profileren, ik word niet gefouilleerd . Maar zoals ik zei: dat is toeval. Ik had net zo goed niet wit kunnen zijn maar een ander kleurtje kunnen hebben en dat toeval is precies de reden dat ik hier sta.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.