Borderless

11 December 2019

De nieuwe slavernij

In De Volkskrant van 14 juni werd een onderzoek gepubliceerd van Marlies de Brouwer naar honderd hoogste inkomens in Nederland. Aan de top van de lijst van De Brouwer staat de baas van het uitzendbureau Randstad Ben Noteboom (20 jaar in dienst van Randstad) met een inkomen van ruim 10 miljoen euro per jaar. Een snelle rekensom leert dat dit, bij een vijfdaagse werkweek van vijfendertig uur een inkomen van € 192307 per week, € 38461 per dag en € 5494 per uur, betekent.

Randstad had volgens het jaarverslag in 2013 een omzet van ruim € 16,5 miljard (2010 €14,1 miljard; 2011 €16,2 miljard; 2012 €17 miljard). Waarvan in 2013 in de VS €2,8 miljard; in Frankrijk €2,7 miljard; in Nederland €1,8 miljard; in Duitsland; €1,2 miljard in België en Luxemburg. De nettowinst bedroeg € 387,6 miljoen. Randstad had 28.000 werknemers in dienst in 4600 afdelingskantoren in 39 landen.

Als een ding uit al deze cijfers blijkt dan is het wel dat de gratis openbare arbeidsbemiddeling door de Nederlandse staat aan werkzoekenden, die op papier nog bestaat, volkomen is overgenomen door firma's die met winstoogmerk mensen aan bedrijven leveren. Reeds in 1960 is Randstad opgericht toen het verbod op arbeidsbemiddeling met winstoogmerk nog bestond, want dat verbod werd pas in 1996 opgeheven.

De toenmalige regeringen hebben het verbod op commerciële arbeidsbemiddeling getorpedeerd. Arbeidsbemiddeling met winstoogmerk is handel in mensen, de nieuwe vorm van slavernij. Het grote voordeel van deze vorm van mensenhandel is, dat de koper zich niet bezorgd hoeft te maken over het wel en wee van de handelswaar, als de loonslaaf maar presteert. Er zijn momenteel meer dan zevenhonderdvijftigduizend geregistreerde werkzoekenden in Nederland.

Uitzend- en bemiddelingsbureaus hebben daar geen boodschap aan, maar de regering en 'de politiek' wel. Waar blijven effectieve maatregelen om die mensen aan werk te helpen? Met het gestotter van een paar ministers worden de problemen niet opgelost. De pensioenfondsen (onder andere Het ABP) weigeren hun enorme kapitalen in te zetten voor het scheppen van werkgelegenheid. De banken weigeren kredieten te verstrekken voor het opzetten van bedrijven. De VVD-PvdA regering weigert zware belastingen te heffen bij grote verdieners en de bezitters van enorme kapitalen en eigendommen. De VVD eist zelfs verlaging van de belastingen voor de ondernemers, omdat de winsten werkgelegenheid zouden scheppen. De PvdA kijkt verlamd toe.

Niemand komt op voor het idee de banken en pensioenfondsen te nationaliseren – ook de vakbeweging niet – en hun kapitalen te gebruiken om honderdduizenden mensen aan werk te helpen. Niemand eist dat het werk van Randstad en die andere handelaars in mensen wordt verboden en de arbeidsbemiddeling weer in handen van de staat wordt gegeven, maar nu met controle daarop door werknemers uit bedrijven en diensten. Commerciële arbeidsbemiddelaars zijn er om voor hun aandeelhouders winst te maken en niet om arbeidszoekenden aan werk te helpen, dat blijkt uit de cijfers.

Zestien en een half miljard omzet in een jaar voor een commercieel uitzendbureau is een schande. Tien miljoen salaris voor de baas van Randstad is dat eveneens.

Dit artikel verscheen eerder op de site van abigador.

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren