De afgelopen weken is de repressie opnieuw opgevoerd - tegen de vrouwenbeweging, de onafhankelijke pers en de bevolking. Maar de sancties tegen de regering zijn ook opgeschroefd.
Repressie tegen de autonome vrouwenbeweging
In de dagen rond 25 november (Dag Tegen het Geweld Tegen Vrouwen) verhoogde de regering van Daniel Ortega (president) en Rosario Murillo (vice president) de aanval op de vrouwenbewegingen. Omdat het nu verplicht is om een vergunning aan te vragen voor demonstraties, vroegen de vrouwenbewegingen deze netjes aan - maar die werd hen niet gegeven. In plaats daarvan, werden ze ervan beticht 'een staatsgreep' te steunen. In Managua was er veel politie op straat en in Matagalpa werd het gebouw van het vrouwencollectief waar steevast een carnaval georganiseerd wordt voor “het recht om te leven zonder geweld” door de politie omsingeld. De vrouwen protesteerden dit jaar in het bijzonder tegen de repressie, de dood van meer dan 400 mensen, de verdwijning van meer dan 2.000 personen en de gevangenschap van 600 politieke tegenstanders van het regime. In de gevangenissen worden de vrouwen mensonwaardig behandeld: er is nieuws geweest van misbruik, ze moeten lang wachten op medicijnen of medische behandeling, worden beschimpt en uitgescholden en soms gemarteld - dit gebeurt ook bij de mannen. Ernstig is dat juist dit jaar de vrouwen niet mogen protesteren, terwijl er in Nicaragua al zeker 25 jaar ieder jaar op deze dag door de vrouwenbewegingen gedemonstreerd wordt tegen machismo, huiselijk geweld en het vermoorden van vrouwen door hun partner of familielid (femicidio), maar ook bijvoorbeeld tegen het geïnstitutionaliseerde voortrekken van mannen, de anti-abortus wetgeving van deze regering en het feit dat Ortega nooit voor de rechter is gekomen voor het jarenlang misbruiken van zijn stiefdochter. In 1998 verklaarde de dochter van Rosario Murillo, Zoilamérica Narvaez, dat ze jaren lang (vanaf haar elfde), seksueel misbruikt was door haar stiefvader Daniel Ortega. Hij heeft altijd ontkend en Rosario Murillo steunde hem daarin. Door manipulaties en een deal met de toenmalige regering heeft Ortega, zich beroepend op zijn parlementaire immuniteit voorkomen dat het tot een rechtszaak kwam. Hoewel Zoilamerica in haar strijd om rechtvaardigheid de feministische beweging aan haar zijde heeft, heeft ze voor de presidentiële verkiezingen in 2006 het land verlaten. Sindsdien woont zij in Costa Rica en staat het presidentiële echtpaar vijandig tegenover de autonome vrouwenbeweging en feministen. Hier vindt u een krachtig interview met Zoilamerica, waarin ze haar visie van binnenuit geeft over de familie Ortega, hun machtshonger en de repressie.
Deportatie en Confiscatie
Op 26 november verdween één van de activistes, Ana Quirós van de autonome vrouwenbeweging (Movimiento Autónomo de Mujeres - MAM) na een afspraak bij de Migratiedienst. Ana Quirós is een van geboorte Costa Ricaanse die al dertig jaar in Nicaragua woont en werkt en al 21 ook de Nicaraguaanse nationaliteit heeft. Na enkele uren bleek dat ze gedeporteerd werd. Haar Nicaraguaanse nationaliteit werd haar afgenomen en ze werd het land uitgewezen. Van haar organisatie CISAS werd even later de rechtspersoon afgenomen en bezittingen geconfisqueerd. Dit wordt gezien als een ernstig precedent voor de rechtspersonen van andere kritische organisaties, zoals de IEEPP. Ook drie andere buitenlandse vrouwen die al minstens dertig jaar in Nicaragua wonen moesten hun permanente verblijfsvergunning inwisselen voor een toeristenvisum dat iedere maand verlengd moet worden. Als commentaar op deze gebeurtenissen zei Rosario Murillo dat de regering langzamerhand “het kwaad aan het uitbannen is”, te midden van de sociale en politiek crisis die het land beleeft. Daarna dankte ze “de Heer” voor het verdwijnen van “de duivelse donkerten”.
Repressie tegen journalisten
Vanwege het inmiddels systematisch bedreigen en vervolgen van autonome en onafhankelijke journalisten, hebben deze week ongeveer 57 media organisaties (waaronder lokale radio’s, 100% Noticias tv, en andere communicatiemiddelen) zich gebundeld in de nieuwe opgerichte PCIN (Asociación de Periodistas y Comunicadores Independientes de Nicaragua). Zij hielden een manifestatie om het beleid van de regering t.a.v. journalisten te verwerpen. Radio Dario (León) is definitief uit de lucht gehaald en vier journalisten zijn een paar uur gevangen gezet. De zendmast is geconfisqueerd. Na de tijdelijke detentie van de oprichter van Leonees radiostation Mi Voz is ook deze overgegaan tot sluiting. Ook werd kritische sportjournalist Miguel en zijn vrouw, Margin Pozo, die ook journalist is aangevallen. Gemaskerde mannen namen zijn auto, telefoons en andere bezittingen van hem af. Ook Miguel Mora, directeur van het onafhankelijke en zeer kritische tv-station 100% Noticias wordt met regelmaat belaagd, opgepakt en weer vrijgelaten. Onlangs werd zijn chauffeur 7 uur lang gedetineerd en een drone op zijn huis afgestuurd. De zender is helaas ook door TELCOR, staatstelecommunicatie bedrijf, van de satelliet gehaald - dit betekent dat de zender enkel nog via de kabel (betaald) of internet te bekijken is. Alle geluiden die kritiek leveren op het beleid van de regering en/of uitdrukking geven aan de stem van de slachtoffers van de agressie van de paramilitairen en politie, moeten uitgebannen worden, is de strategie van de president en zijn vrouw.
Sancties tegen Rosario Murillo
Het Ministerie van Financiën van de VS heeft op dinsdag 27 november sancties uitgeschreven onder de Magnitsky-wet tegen Rosario Murillo en de persoonlijke secretaris van Daniel Ortega, Nestor Moncada Lau, “omdat zij op systematische wijze de democratische instituties ontmantelen en de rijkdom van Nicaragua plunderen om hun controle over de macht te waarborgen”. De VS beschuldigen Murillo en Moncada Lau van het schenden van de mensenrechten en van corruptie in Nicaragua. De sancties houden in dat al hun bezittingen en zaken die onder de jurisdictie van de VS vallen, worden geblokkeerd en/of bevroren, dat ze de VS niet meer in mogen reizen en dat personen en instituties uit de VS verboden zijn om zaken met hen te doen.
Kort Nieuws
• De gevluchte ex-Banco Central onderzoekster en ex-FSLN secretaris Ligia Gómez vertelde in een uitgebreid interview met Carlos Fernando Chamorro in het programma Esta Semana over de strategieën die het FSLN gebruikte om staat en partij te versmelten en om de protesten te onderdrukken. • Een filmpje waarop te zien is hoe een middelbare scholiere een steen naar de politie gooit, nadat op diezelfde school 3 scholieren opgepakt werden, is op social media duizenden keren gedeeld. De patrouille stond buiten de school geparkeerd en maakte beelden van de scholieren. Wanneer het meisje de steen gooit, trekt de politieagent resoluut zijn wapen en stapt dreigend op de scholieren af, die gillend wegrennen. In Nicaragua zijn tijdens de protesten zeker 29 minderjarigen doodgeschoten. De school wordt nu dagelijks in de gaten gehouden. • Er zitten inmiddels 610 politieke gevangenen vast. Er wordt veel geschoven met de dagen van hun zittingen, klagen familieleden, vermoedelijk omdat de regering bang is dat er anders acties georganiseerd worden. Tijdens de zittingen is vaak overduidelijk dat getuigenissen georkestreerd worden, zoals in de zaak tegen Carlos Brenes. • In de Universiteitsraad is door studenten van de studentenunie UNEN (aanhangers van de regering), de oproep gedaan dat de UCA (Jezuïtische Centraal Amerikaanse Universiteit) geen overheidssteun meer moet krijgen vanwege opruiende acties tegen en kritiek op het beleid van de regering. Volgens de UNEN zou de UCA studenten aangezet hebben tot protesteren. • In een context waarin de spanningen tussen de regering en de katholieke kerk weer opliepen, is een priester in Managua met zwavelzuur aangevallen door een Russische vrouw. Dit nadat de bisschop-conferentie tijdens de Advent aandrong op het herstarten van de dialoog. • Volgens opiniepeilingen van LatinoBarometro is de populariteit van de president gezakt naar 23%. Ook het vertrouwen in het leger en de politie is gekelderd. • De VN Mensenrechtencommissie blijft aandringen op een einde van de repressie en mensenrechtenschendingen in Nicaragua. Bekijk ook: How Nicaragua uses Anti-Terror Laws Against Protesters to Suppress Dissent Dit is de tekst van de zevende editie van Nica Nieuws. Een nieuwsbrief over de ontwikkelingen in Nicaragua. De volledige opgemaakte en geïllustreerde nieuwsbrief vind u hier. Via deze link kan u zich ook abonneren op de nieuwsbrief en vorige edities teruglezen.
Reactie toevoegen