10 April 2020

De val van Zijlstra en het vijandbeeld van Rusland

Dinsdag 13 februari is minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra afgetreden. De dag ervoor had hij in de Volkskrant  toegegeven te hebben gelogen. Hij had in 2016 op het VVD-congres een toespraak gehouden, waarin hij meldde dat hij in 2006 in het buitenhuis van de Russische president Poetin  was geweest. Poetin had daar gezegd, volgens  Zijlstra, dat Rusland de invloed in het oude Groot-Rusland wenste te herstellen. Dat betekende in de Oostzeestaten, Estland, Letland, Litouwen, in Oekraïne en in Kazakstan. Tijdens die rede op het VVD-congres stelde Zijlstra dat de gebeurtenissen van de daaraan voorafgaande tien jaar hem in het gelijk hadden gesteld en dat een scherp anti-Rusland beleid nodig was.

Waar het op neer kwam: meer geld voor Defensie en meer geld voor inlichtingendiensten. In de Volkskrant van maandag gaf hij toe dat hij nooit in de  datsja van Poetin was geweest en dat hij het verhaal had gehoord van iemand anders. Dat bleek Shell-baas Van der Veer te zijn die wel bij Poetin was om contracten in de olie-industrie af te sluiten.  Bovendien meldde Van der Veer dat Poetins verhaal niet zo agressief was als Zijlstra het uitlegde.  Volgens Van der Veer ging het om een constatering, hoe Groot-Rusland vroeger was, niet om een droom om dat te herstellen.

De leugen was tegenover de speurneuzen van de Volkskrant niet langer houdbaar en het verhaal dat Rusland zo gevaarlijk was, wankelde na de verklaring van Van der Veer ook.  Daarom trad Zijlstra af na een lange dag van politieke druk in de publieke opinie en achter de schermen in de Kamer. In het Kamerdebat, dat volgde na het aftreden van Zijlstra, met premier Rutte hielden de regeringspartijen scherp vast aan het vijandbeeld dat Zijlstra hen in die toespraak van twee jaar geleden had voorgespiegeld.

Inderdaad heeft Rusland in 2008 een deel van Georgië bezet. Inderdaad heeft Rusland in 2014 de Krim geannexeerd. Inderdaad zijn de verdenkingen groot dat het neerhalen van de MH17 in 2014 met Russische middelen of medeweten of verdoezeling van de waarheid is gedaan. Dat had wel complexere redenen dan machtshonger van Rusland alleen. Onlangs verscheen een rapport waarvan de conclusie van topdiplomaten aan beide zijden van het toenmalige IJzeren Gordijn was dat er aan het einde van de Koude Oorlog mogelijkheden lagen om de Sovjet-Unie bij een nieuwe Europese veiligheidsstructuur te betrekken. De Sovjet-Unie zelf stelde zich daar ook constructief in op. In plaats daarvan werden de voormalige Warschaupactlanden, behalve Rusland zélf, opgenomen in de NAVO en de Europese Unie. West-Europa schoof op die manier op richting de Russische grens met alle gevolgen van dien.

De speech van Zijlstra in 2016 die was gebaseerd op zelfverzonnen nepnieuws is ook de basis voor herbewapening. Meer kernwapens in Europa; meer troepen naar Litouwen, Estland en Letland. Ook meer spanningen van uit het Westen. Een hogere defensiebegroting voor Nederland met grote koopplannen voor JSF’s, onderzeeërs, raketten op schepen en drones.

Dus als nepnieuws de bron is van spanningen tussen grote landen; als spanningen tussen grote landen de bron zijn van bewapening; als herbewapening de sociale zekerheid ondermijnt; dan heeft de bevolking wel een probleem. Niet alleen de bevolking van Nederland, maar in heel Europa. Ook de Russen, de Oekraïners, de Polen en de Duitsers. Tijd om te ontwapenen en de ontwapenende waarheid te vertellen.

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren