Een prachtig resultaat voor Corbyn en Labour

De verkiezingsuitslag is een triomf voor Labour. Hoewel de partij een klein aantal zetels te kort komt om de regering te vormen, heeft Jeremy Corbyn gezorgd voor een van de grootste verschuivingen sinds 1945van de ene grote partij naar de andere tijdens een verkiezingscampagne. De peilingen voorspelde voor Labour een stemmenpercentage van 26% of 27% maar dat werd uiteindelijk 40%, dat is 12,8 miljoen stemmen. Dat is meer dan Tony Blair kreeg in 2001 of in 2005.

Nu de stemmen voor alle 652 zetels geteld zijn, hebben de Conservatieven 318 zetels, 13 minder, Labour 262, 32 meer, 35 zetels voor de Schotse Nationale Partij, 21 minder, de Liberale Democraten gaan van 4 naar 12, Plain Cymru (Wales) één erbij naar vier, De Groenen blijven op 1 en UKIP is weggevaagd.

De opkomst is met 2% toegenomen, de hoogste opkomst sinds 1997. De opkomst onder jongeren was ongekend in moderne tijden – naar schatting 72%. De UKIP is weggevaagd. Nuttal, de partijleider werd op afstand derde in Boston en Skegness en is afgetreden.

Labour boekte belangrijke vooruitgang in zowel Schotland als Wales. De SNP blijft de grootste partij in Schotland maar de Conservatieven hebben 12 zetels van hen gewonnen, Labour zeven en de Lib Dems drie. In Wales heroverde Labour Gower, Cardiff North en Vale of Clwyd op de Conservatieven.

Labour leiders Jeremy Corbyn en John McDonnell zeggen terecht dat ze klaar zijn om een minderheidsregering te vormen maar het is duidelijk dat May zal proberen dat te doen. Het resultaat zal daardoor niet alleen een parlement zijn waar geen van de partijen een absolute meerderheid heeft, maar een waarbij het verschil tussen de twee grote partijen heel klein is en er een coalitie wordt gevormd tussen de in crisis verkerende Tories en de ultra conservatieve Democratic Unionist Party van Noord Ierland – een van de meest sociaal conservatieve politieke partijen in Europa.

Haar leden ontkennen klimaatsverandering, bestrijden abortus, zijn tegen het homohuwelijk  en de meesten van hen zijn Bijbelse creationisten (ontkenners van de evolutieleer). Haar kandidaten werden gesteund door de Ulster Defence Association, een sektarische moordbende die nu betrokken is bij afpersing en drugshandel. Dit zooitje geeft de Tories een meerderheid van twee zetels. Zelfs als deze coalitie van de grond komt zal die waarschijnlijk zeer instabiel zijn en wij moeten ons voorbereiden op nieuwe verkiezingen voor het einde van het jaar.

Labour’s verkiezingscampagne was spectaculair en had een grote impact. De uitkomst is een ware triomf voor Jeremy Corbyn, die vanaf het begin tot het einde van de campagne op de meeste onbeschofte manier werd belasterd. De Tories waren zelfs niet instaat de twee vreselijke terreuraanslagen in hun voordeel te benutten.

Het verkiezingsmanifest van Labour veranderde de campagne vanaf het moment dat het gepubliceerd werd. Het mobiliseerde enige honderdduizenden jongeren om zich in te schrijven als kiezer, deel te nemen aan de campagne en te stemmen in, wat voor velen de eerste verkiezing was waaraan ze deelnamen. Jonge mensen zijn door opeenvolgende regeringen misbruikt en gebruikt en hebben nu teruggeslagen en wraak genomen.

Wij zien dat er op verschillende niveaus in de Britse politiek aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. Labour’s anti-afbraak platform heeft veel van de gemarginaliseerde mensen die naar een Brexit stem getrokken werden aangesproken. De uitslag is een massale afwijzing van de afbraak en zorgt voor een fundamentele verandering in de Britse politiek. Er is een nieuwe generatie op het toneel verschenen die openstaat voor het radicale alternatief dat Labour naar voren brengt. Het waren bijvoorbeeld de stemmen van studenten die Labour in Canterbury, dat altijd voor de Tories was, de zegen bezorgde.

Corbyn heeft nu een sterke positie in de partij. De rechtervleugel van Labour die twee jaar campagne heeft gevoerd om hem in diskrediet te brengen en van hem af te komen is politiek verslagen en moet nu kiezen. Alle voorspellingen die ze over het Corbynisme hebben gedaan bleek verkeerd. Het is nu tijd om Corbyn te steunen of op te stappen.

In deze situatie is de taak van radicaal links duidelijk: Sluit je aan bij de Corbyn beweging als je dat nog niet hebt gedaan; help hem de Labour Partij te veranderen en te democratiseren. Verdiep het politiek traject dat hij is begonnen en sta klaar om de volgende verkiezingsstrijd te voeren als en wanneer die komt.

Noten

  1. The Guardian , 9 juni 2017 “UK election 2017: full results”.
  2. Zie Metro , 9 juni 2017  . “Huge number of young people believed to be behind vote that rocked Tories”.
  3. De DUP verhoogde zijn aantal zetels in Noord-Ierland van 8 naar 10, Sinn Féin van 4 naar 7, één zetel wordt ingenomen door een onafhankelijke kandidaat. Sinn Féin bezet haar zetels in het parlement van Westminster niet.
    4. Zie hier het manifest.

Dit artikel verscheen op International Viewpoint, vertaling redactie Grenzeloos. 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop