Europese Raad in coronapaniek

Groeiende paniek was voelbaar tijdens de videoconferentie van de Europese leiders afgelopen donderdag.

Er was ook irritatie. Die was gericht op Big Farma dat de beloofde vaccins niet snel genoeg levert. Vaccinaties moeten ons immers de coronatunnel uit leiden, zo denkt de Europese Unie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen houdt vol dat voor de zomer zeventig procent van de bevolking in de EU gevaccineerd is.

Maar de ongerustheid sloeg niet enkel op de vertragingen in de vaccinatie. Het virus blijkt te muteren! Sommige mutaties zijn besmettelijker, dodelijker, of bestand tegen de bestaande vaccins! Een hoge Europese ambtenaar verklaarde na de videoconferentie aan Politico dat de mogelijkheid van mutaties tot nog toe uit het oog verloren was… Bijna een vol jaar na het opduiken van het virus! Er zijn ondertussen al duizenden mutaties! Maar daar hadden ze niet aan gedacht…

Zelfs het virus loslaten om groepsimmuniteit te bereiken ten koste van het ‘dor hout’ is geen oplossing, want infectie lijkt niet te leiden tot blijvende immuniteit. Reden genoeg dus tot Europese paniek!

Nu werd daarom – bijna een jaar na het opduiken van het virus – afgesproken dat de lidstaten testen zouden gebruiken om onderzoek te doen naar mogelijke mutaties.

Ook maakt men zich nu zorgen dat landen elders in de wereld niet aan vaccins raken: daar kan het virus dan rustig rondwaren en naar harteloos muteren, alvorens het vliegtuig te nemen naar de EU.

In veel lidstaten worden daarom naast de vaccinaties nu strengere maatregelen genomen om het virus de baas te blijven. Angela Merkel dreigde zelfs de Duitse grenzen te sluiten als andere lidstaten het virus slapper aanpakken. Maar ook in Duitsland blijft het bedrijfsleven grotendeels buiten schot.

Van een echte Europese zero covid strategie is nog steeds geen sprake. Harde Europese afspraken over de strijd tegen het virus kunnen niet.
De Europese leiders beslisten wel dat de grenzen in de EU open blijven, want, aldus Charles Michel, de binnenmarkt moet blijven functioneren. Om een chaotisch grensbeleid te vermijden wordt gepoogd Europese criteria uit te werken voor het beperken van grensovergangen waar nodig. Von der Leyen stelde voor niet te werken met lidstaten met een hogere infectiegraad, maar regio’s eventueel te isoleren. Je bent Europeaan, of je bent het niet!
Er komt ook een Europees vaccinatiebewijs. In tegenstelling tot wat de Griekse premier wilde, wordt dit geen vrijgeleide voor toeristen, want het staat niet vast dat gevaccineerd gelijk staat met niet besmettelijk. De weddenschappen zijn geopend hoe de Griekse grensautoriteiten het komend toerismeseizoen omgaan met dit Europees vaccinatiebewijs…

Samenvattend: de weigering van de lidstaten het virus in een gemeenschappelijke campagne meteen hard aan te pakken met een zero covid strategie dreigt te leiden tot een situatie die onbeheersbaar wordt. De panikerende Europese leiders, die wel jammeren over hun afhankelijkheid van Big Farma, willen ‘het bedrijfsleven’ immers sparen. Paniek genoeg, maar er ook de nodige besluiten uit trekken is nog steeds te veel gevraagd.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop