12 August 2020

Fossiele oorlog; over klimaatverandering, militarisme en wapenhandel

Door klimaatverandering zullen conflicten en migratie toenemen, maar door het probleem als veiligheidsprobleem te benaderen wordt gericht op gevolgen, en niet op oorzaken. Dat schrijft Stop Wapenhandel in Fossiele oorlogen: klimaatverandering, militarisme en wapenhandel dat verschijnt vlak voor de Klimaatdemonstratie van 10 maart.

[leestijd 1 minuut] Bij het handhaven van controle over fossiele brandstoffen en het tegenhouden van migranten worden militaire middelen ingezet, en producten en diensten van de wapenindustrie.

Een belangrijk deel van de krijgsmacht is ingericht op bescherming van aanvoer van grondstoffen, met name fossiele brandstof. Terwijl uitfasering van fossiele brandstof de enige manier is om onomkeerbare klimaatrampen te voorkomen. Als iets of iemand de aanvoer van fossiele brandstof dreigt te verstoren wordt dat de kop ingedrukt door militairen en para-militairen, soms met door Nederland geleverde wapens. Migranten, voor een deel gedreven door klimaatproblemen, worden aan steeds meer gemilitariseerde grenzen tegengehouden. Daarbij verdedigen krijgsmachten de orde van de rijken tegen belangen en rechten van de armen. Wie de winnaars en wie de verliezers zijn in de strijd om de schaarser wordende middelen wordt mede door militair geweld bepaald.

Nederland en Europa moeten de komende jaren fors investeren in klimaatbeleid. Conflict en migratie die mede wordt veroorzaakt door klimaatverandering zijn geen argument om te investeren in defensie en militaire technologie. Het draagt niet bij aan oplossing van het probleem. Als gekozen moet worden voor investeren in vrede en veiligheid, levert investeren in klimaatbeleid uiteindelijk het meeste op.

Lees het essay Fossiele oorlogen: klimaatverandering, militarisme en wapenhandel

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren