Gele hesjes. Hoe verder?

14.12.2018

Het ziet er naar uit dat de Gele Hesjes over hun hoogtepunt heen zijn. Ondanks het geweld stond vorige week 70% van de Fransen achter de opstand van Les Gillettes Jaunes. Na de verhoging van minimumloon en de pensioenen door Macron vindt 64% dat ze er maar mee op moeten houden.

In Parijs gaan vast nog wel wat auto’s in de fik. In Den Haag komen misschien nog twee zaterdagen wat verdwaalde hesjes koukleumen. En dan zit het er op. Dan wordt het weer op verjaardagavondjes wat verbitterd kankeren. Of?

Meer is mogelijk Of is er misschien toch wat meer mogelijk? Op het eerste gezicht gaan de Gele Hesjes de Occupy-beweging achterna. Van grote beroering naar grote stilte. Geen organisatie. Geen programma. Te divers. Maar de onvrede is enorm en niet weg. Het ontbreekt echter aan samenhang en concrete eisen. Er is wel een voedingsbodem voor protest en actie, maar we ontberen de gebundelde kracht en het uithoudingsvermogen om ook wat te bereiken. Of lijkt dat maar zo?

Je kunt moeilijk verwachten dat je door het aantrekken van een hesje opeens de wereld verandert. Dat je dan bijvoorbeeld even Rutte wegjaagt. Daar is meer voor nodig. Het is anderen ook nog steeds niet gelukt. Maar ze zijn er wél. En ze komen op voor je belangen. Niet altijd met succes, maar soms toch óók. Neem de vakbonden. De FNV. Die knokt al jaren voor hoger loon en een goed pensioen. Die strijd is nog lang niet gewonnen. Maar de privatisering van de pensioenen is wél afgewend!

In 2019 gaat de FNV de bedrijven in en de straat op voor een loonsverhoging van 5%. Eindelijk! Eveneens voor de nu nog werkenden wordt gestreden tegen de verdere verhoging van de AOW-leeftijd. Door de FNV-senioren wordt actie gevoerd voor een indexering van de pensioenen, voor jong en oud. Wat laat misschien, maar de bonden dóen wat. Met duidelijke eisen. Met mensen die al hun hele leven opkomen voor onze belangen. Voor een rechtvaardiger wereld.

Kijk ook naar Frankrijk. De Gele Hesjes hebben daar keihard actie gevoerd. Ze zijn de barricaden opgegaan. Door te dreigen met verdere escalatie hebben de vakbonden uiteindelijk in een gesprek van viereneenhalf uur Macron tot zijn eerste concessies gedwongen. De minimumlonen krijgen er 100 euro per maand bij en een belastingverhoging op de pensioenen wordt teruggedraaid. Vind je dat de vakbonden in Nederland tot nu toe te weinig hebben bereikt? Kom ze dan een handje helpen ! Word lid van een bond en doe mee. Het is een oude waarheid: Samen Staan We Sterker!

Dit artikel verscheen eerder op Konfrontatie

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.