Griekse nazi's profiteren van crisis

06.09.2012

Peilingen van zeven september bevestigen opnieuw de opkomst van de nazistische partij Gouden Dageraad. Deze partij staat nu op 12 procent en is daarmee de derde partij in de peilingen.

Ze staan hoger dan het sociaaldemocratische PASOK (7,5 procent), de Communistische Partij (6 procent) of Democratisch Links, een splinter van PASOK die op 4 procent staat. Hoopgevend is dat het radicaal linkse SYRIZA aan kop lijkt te gaan met 30 procent, echter op de hielen gevolgd door het rechtse Nieuwe Democratie (28 procent). De gestage groei van Gouden Dageraad laat zien dat hun populariteit geen vluchtig verschijnsel is dat wel vanzelf zal overwaaien. De Gouden Dageraad is een partij zoals Europa die sinds de Tweede Wereldoorlog nauwelijks meer gezien heeft. Het gaat om iets anders dan een lokale uitloper van de Europese trend van radicaal-rechtse parlementaire partijen als het Franse Front National of het Vlaams Belang. Het wereldbeeld van Gouden Dageraad staat in directe continuïteit met de nazi-ideologie en hun leiders roepen op tot de 'liquidatie' van immigranten, Roma, homoseksuelen, Joden en links. Leden van de partij zijn betrokken bij uiterst gewelddadige aanvallen op minderheden en linkse activisten die slechts door toeval nog niet tot doden geleid hebben. Een voorbeeld van het nazisme van de partijleden zijn de teksten van de band van hun parlementariër Artemios Matheopoulos met de niet mis te verstane naam 'Pogrom' die bol staan van het antisemitisme en het toejuichen van de Holocaust.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.