Jeruzalem

De media hebben het er maar moeilijk mee. Ze moeten verslag uitbrengen over 'het conflict' tussen Israel en de Palestijnen. Dat geen conflict is, daar begint het al mee. Een conflict is ruzie tussen twee partijen. Toen Nederland bezet werd door de nazi's was dat ook geen 'conflict' tussen Duitsers en Nederland. Het was een bezetting. We noemden het beestje gewoon bij de naam.

De media moeten verslag uitbrengen, want dat er in Jeruzalem wat gaande is, dat het Israelische leger wordt ingezet tegen protesterende Palestijnen, daar kan geen krant omheen. Maar hoe dat nou te vertellen en de illusie van neutraliteit in stand te houden? Lastig hoor.

Het handigste hulpmiddel is passieve taal, laffe taal. Het geweld neemt toe. Wat neemt toe? Het geweld., Dat doet het geweld uit zichzelf daar is het nu eenmaal geweld voor. De onrust neemt toe. Idem dito. De protesten staan op ontploffen. Tja, dat heb je met protesten, die escaleren helemaal uit zichzelf. De frustraties bereiken het kookpunt. Wiens frustraties, en waarom? Ja dan wordt het moeilijk. Makkelijker is het om de taal te gebruiken met veel het, men, en er, er in. Zoals in 'het regent'. Wie regent er? Het.

En als je er dan toch niet aan ontkomt, dan zet je twee partijen tegenover elkaar. Alsof het gaat om een burenruzie, of twee vechtende jongetjes in de zandbak. De Israeli's schieten rubber kogels af (die niet van rubber zijn) en de Palestijnen gooien met stenen. Of liever nog: de Palestijnen gooien met stenen en dus schieten de Israeli's. Kwajongens zijn het. Zo zegt het NOS nieuws het: de Palestijnen gooien stenen en de Israeli's schieten vervolgens met traangas.

Nog steeds hebben de Nederlandse media grote moeite om gewoon te zeggen wat er gaande is. Zegt ook Lydia de Leeuw, in haar bericht hieronder: "Nederlandse media hebben ontzettende moeite om het beestje bij de naam te noemen: Oost Jeruzalem (incl Sheikh Jarrah) wordt etnisch gezuiverd.

Israël is al decennialang bezig om het leven van Palestijnen daar onmogelijk te maken. Om ze met geweld uit hun huizen te gooien. Joodse kolonisten nemen vaak nog dezelfde dag intrek in de afgenomen Palestijnse woningen terwijl de getroffen Palestijnen vanaf de stoep voor hun huis enkel machteloos kunnen toekijken. Hun huis staat er nog maar zij kunnen er niet meer in. Bizarre en hartverscheurende taferelen, al jarenlang.

Het beleid is systematisch: het gewelddadig verdrijven van Palestijnen en alles wat Palestijns is uit oost Jeruzalem om dat stadsdeel joods te maken. Etnisch zuivering dus".

Maar welke Nederlandse krant durft dat te zeggen? Terwijl de feiten er vele jaren niet om liegen? Lafaards.

Dit commentaar verscheen oorspronkelijk op de facebook pagina van Anja. 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop