Kernwapens moeten de wereld uit, te beginnen uit Nederland

Hoewel de toenemende spanningen in de wereld alle aanleiding geven tot nucleaire ontwapening, omarmt minister Blok van Buitenlandse Zaken de NAVO-kernwapendoctrine in het Nederlands veiligheidsbeleid.

Kernwapens worden geaccepteerd als afschrikking, we ontwapenen pas als anderen dat doen en omarmen naar alle waarschijnlijkheid de Amerikaanse nucleaire plannen. Plannen waarmee president Trump de komende jaren 1000 miljard dollar wil investeren in modernisering van zijn kernwapenarsenaal. In het eerste grote debat over kernwapens met Blok, wilde hij van dit alles geen afstand nemen.

Vazal
In plaats van zich als vazal van de NAVO of de Amerikanen te gedragen, zou de minister moeten uitvoeren wat de Tweede Kamer hem heeft gevraagd. In 2013 steunde een ruime meerderheid de motie Van Dijk dat de JSF, de opvolger van de F-16, geen nucleaire taak mag hebben. Een breed gedeelde wens van de volksvertegenwoordiging omdat wij niet langer de tactische Amerikaanse wapens op ons grondgebied willen hebben. Vanuit de gedeelde overtuiging dat kernwapens de wereld uit moeten, te beginnen in Nederland. Toch schrijft dit kabinet dat de JSF over een paar jaar een nucleaire taak zal krijgen.

Hoewel de minister de nucleaire ontwapening lippendienst bewijst en spreekt over de noodzaak tot transparantie en verificatie door andere (vijandige) kernwapenstaten, vertikt hij zelf transparant te zijn over wanneer de in Volkel gestationeerde Amerikaanse kernwapens gemoderniseerd zullen worden. Want de laatste periode dat de F-16 in Nederlandse dienst is, wordt de kernbom die het nu heeft gemoderniseerd. De voorgenomen Amerikaanse moderniseringsplannen zijn een goed moment om te zorgen voor transparantie en afscheid te nemen van deze taak. Welke contracten zijn met de Amerikanen gesloten, hoe oefenen Nederlandse piloten met het gebruik van kernwapens, wat betekent de kernwapentaak voor onze veiligheid en wat kost dit alles? Terwijl volgens een enquête van het Rode Kruis 87 procent van de Nederlandse bevolking van de kernwapens af wil, heeft minister Blok hier geen boodschap aan. Hij weigert publieke verantwoording af te leggen over massavernietigingswapens die zich niet verhouden tot de humaniteit. Hoezo democratie?

De herinnering aan de massale protesten in Nederland tegen kernwapens, worden levend gehouden in schoolboeken zodat ook jongeren weten dat er zo’n vijfendertig jaar geleden enorme protesten waren in Amsterdam en Den Haag. Dat erkent minister Blok wanneer hij schrijft dat er in Nederland een grote basis voor kernontwapening is. Dat draagvlak voor Global Zero bestaat wereldwijd. Niet voor niets is vorig jaar in VN-verband, door een succesvolle campagne van ICAN, een internationaal verbodsverdrag voor kernwapens tot stand gekomen.

Koude Oorlog
Teleurstellend is ook de kern van de boodschap van minister Blok met betrekking tot dit verdrag: Nederland ondertekent het niet, wil hiertoe ook geen plan maken en neemt zelf geen initiatieven om te komen tot ontwapening. Atoombewapening blijft tot kernwapens zijn weg onderhandeld omdat ook Rusland een grootschalig moderniseringsprogramma uitvoert voor zijn nucleaire arsenaal. Het is een impliciete steun voor (de theorie van de) nieuwe Koude Oorlog. Met de toegenomen nucleaire dreiging, nieuwe autoritaire leiders en de totale onveiligheid van kernwapens voor de mensheid, is dit een kortzichtige politiek van minister Blok. Kernwapens moeten de wereld uit, te beginnen uit Nederland.

Dit stuk verscheen eerder op Joop

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop